Suroviny
- rýžový papír (na smažené závitky) 15 ks
- olej (na smažení)
- voda (nebo pivo na namáčení papíru (pivo dodá při smažení větší křupavost))
Náplň
- mleté vepřové maso 450 g
- nudle (jemné rýžové nudličky (předem připravené podle návodu)) 200 g
- vejce 2 ks
- mrkev 1 ks
- kedlubna (větší) 1/2 ks
- Jidášovo ucho
- sojové výhonky
- cibule 1 ks
- rybí omáčka 2–3 lžíce
- koriandr (čerstvý )
- sůl
- pepř
Omáčka
- voda 50 ml
- třtinový cukr 1 lžíce
- rýžový ocet (nebo limetková šťáva) 1 lžíce
- rybí omáčka 1 a 1/2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- chilli papričky (dle chuti)
Postup přípravy
- Nejprve nechte namočit houby v horké osolené vodě. Až dostatečně nabobtnají, opláchněte je a nakrájejte na jemné proužky.
- Připravené nudle nasekejte na kratší kusy a vložte je do mísy spolu s houbami. Přidejte klíčky, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev s kedlubnem, cibuli nakrájenou na drobné kostičky, posekaný koriandr a mleté maso.
- Vyklepněte ke směsi vejce, zlehka osolte, opepřete a dochuťte rybí omáčkou. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vám to půjde rukou.
- Rýžový papír namáčejte v míse s vodou, vždy nechte ponořené pár vteřin. Papír zgumovatí, ale nesmí se trhat.
- Položte ho na hladkou pracovní plochu. Ze směsi naberte asi dvě vrchovaté lžíce a zformujte z ní váleček v dolní třetině papíru. Nejprve zabalte směs spodní částí, přetáhněte cíp přes váleček a zasuňte pod směs.
- Pak přehněte papír z obou stran a pevně zaviňte až do konce papíru. Dost závitek utáhněte. Při balení i smažení závitků dávejte pozor, ať se vám nepřilepí k sobě.
- Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Raději pozvolna, aby maso uvnitř nezůstalo syrové. Můžete smažit i ve fritéze. Nechte závitky okapat od přebytečného oleje na papírové utěrce.
- Na omáčku jednoduše smíchejte všechny suroviny, cukr se musí zcela rozpustit. Přidejte posekaný česnek a podle chuti chilli papričku. Závitky namáčejte do omáčky v mističce.