Suroviny
- rýžový papír o průměru asi 22 cm 6 ks
Náplň
- sůl a ocet na vaření
- vepřový bůček 150 g
- velké krevety 18 ks
- tenké rýžové nudle 30 g
- hlávkový salát 6 listů
- snítky koriandru nakrájené nahrubo 12 ks
- lístky máty nakrájené nahrubo 18 ks
- listy perilly 18 ks
- česneková pažitka, rozpůlená 9–12 listů
Omáčka k namáčení
- Olej 1 lžíce
- česnek nakrájený nadrobno 1 stroužek
- omáčka Hoisin 2 lžíce
- bílý vinný nebo jablečný ocet 1/2 lžíce
- Cukr 1 lžička
- omáčka Sriracha 1/2 lžíce
- Voda 1 lžíce
- opražené solené arašídy, podrcené 2 lžíce
Postup přípravy
- V rendlíku přiveďte k varu vodu s několik špetkami soli. Vložte vepřové maso, přiklopte a vařte 15 minut, aby šťáva vytékající po zapíchnutí ostrého nože do nejsilnější části byla čirá. Nechte trochu vychladnout, pak odstraňte kůži a maso nakrájejte na velmi tenké plátky.
- Krevety vyloupejte, zbavte je střívka a vložte spolu se špetkou soli do rendlíku s vroucí vodou a 2 minuty pošírujte, až zrůžoví. Sceďte a nechte vychladnout.
- Rýžové nudle vložte spolu se špetkou soli a troškou octa do misky nebo rendlíku s vroucí vodou, přiklopte a nechte stát 5–10 minut, aby změkly. Sceďte a propláchněte horkou vodou.
- Jakmile máte připravené vepřové maso, krevety a nudle, dejte je do samostatných misek. Totéž udělejte s ostatními surovinami na náplň. Misky postavte před sebe. Do velké mísy, pekáče nebo jiné nádoby dostatečně velké na to, aby se do ní vešel rýžový papír, nalijte teplou vodu. Jako pracovní podložku použijte plastové prkénko.
- Plát rýžového papíru ponořte do vody, a jakmile se celý namočí, vyjměte ho ven – nenechávejte ho ležet ve vodě. Namočený papír položte na prkénko. Do spodní třetiny vyskládejte hromádku náplně: plátky vepřového masa, 3 krevety, list salátu a šestinu nudlí a bylinek kromě pažitky. Papír z obou stran přehněte do středu, jako byste skládali obálku, pak přes náplň přehněte spodek. Přes balíček položte po délce 3–4 kousky česnekové pažitky tak, aby na jedné straně přečnívaly přes okraj, balíček pevně sviňte směrem od sebe a náplň přitom stlačujte tak, aby vznikl úhledný váleček. Závitek uložte do vzduchotěsné nádoby nebo ho zabalte do plastové fólie. Stejně připravte i ostatní závitky.
- Na omáčku v rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte česnek a opékejte, aby lehce zhnědl. Přidejte omáčku hoisin, ocet, cukr, srirachu a lžíci vody. Přiveďte k mírnému varu. Dejte do mističky, posypte podrcenými arašídy a podávejte k závitkům.