Saigonské čerstvé letní závitky
Zdroj: Pravá vietnamská kuchyně
Saigonské čerstvé letní závitky
Zdroj:
Pravá vietnamská kuchyně
Moje hodnocení
74x
Tento tradiční recept pochází ze Saigonu, ale každá oblast ve Vietnamu má vlastní verzi čerstvých letních závitků. Přestože jsou skvělé pro zvláštní příležitosti, jsou chutné a dost zdravé na to, abyste si je vzali s sebou do práce k obědu. Užijte si bylinkovo-krevetový salát v rýžovém papíru.
6 porcí
60 minut
Suroviny
rýžový papír o průměru asi 22 cm
6 ks
Náplň
sůl a ocet na vaření
vepřový bůček
150 g
velké krevety
18 ks
tenké rýžové nudle
30 g
hlávkový salát
6 listů
snítky koriandru nakrájené nahrubo
12 ks
lístky máty nakrájené nahrubo
18 ks
listy perilly
18 ks
česneková pažitka, rozpůlená
9–12 listů
Omáčka k namáčení
Olej
1 lžíce
česnek nakrájený nadrobno
1 stroužek
omáčka Hoisin
2 lžíce
bílý vinný nebo jablečný ocet
1/2 lžíce
Cukr
1 lžička
omáčka Sriracha
1/2 lžíce
Voda
1 lžíce
opražené solené arašídy, podrcené
2 lžíce
Postup přípravy
V rendlíku přiveďte k varu vodu s několik špetkami soli. Vložte vepřové maso, přiklopte a vařte 15 minut, aby šťáva vytékající po zapíchnutí ostrého nože do nejsilnější části byla čirá. Nechte trochu vychladnout, pak odstraňte kůži a maso nakrájejte na velmi tenké plátky.
Krevety vyloupejte, zbavte je střívka a vložte spolu se špetkou soli do rendlíku s vroucí vodou a 2 minuty pošírujte, až zrůžoví. Sceďte a nechte vychladnout.
Rýžové nudle vložte spolu se špetkou soli a troškou octa do misky nebo rendlíku s vroucí vodou, přiklopte a nechte stát 5–10 minut, aby změkly. Sceďte a propláchněte horkou vodou.
Jakmile máte připravené vepřové maso, krevety a nudle, dejte je do samostatných misek. Totéž udělejte s ostatními surovinami na náplň. Misky postavte před sebe. Do velké mísy, pekáče nebo jiné nádoby dostatečně velké na to, aby se do ní vešel rýžový papír, nalijte teplou vodu. Jako pracovní podložku použijte plastové prkénko.
Plát rýžového papíru ponořte do vody, a jakmile se celý namočí, vyjměte ho ven – nenechávejte ho ležet ve vodě. Namočený papír položte na prkénko. Do spodní třetiny vyskládejte hromádku náplně: plátky vepřového masa, 3 krevety, list salátu a šestinu nudlí a bylinek kromě pažitky. Papír z obou stran přehněte do středu, jako byste skládali obálku, pak přes náplň přehněte spodek. Přes balíček položte po délce 3–4 kousky česnekové pažitky tak, aby na jedné straně přečnívaly přes okraj, balíček pevně sviňte směrem od sebe a náplň přitom stlačujte tak, aby vznikl úhledný váleček. Závitek uložte do vzduchotěsné nádoby nebo ho zabalte do plastové fólie. Stejně připravte i ostatní závitky.
Na omáčku v rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte česnek a opékejte, aby lehce zhnědl. Přidejte omáčku hoisin, ocet, cukr, srirachu a lžíci vody. Přiveďte k mírnému varu. Dejte do mističky, posypte podrcenými arašídy a podávejte k závitkům.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.