Suroviny
- uzenina (papada curada příp. slanina) 80 g
- těstoviny fregola (např. Rustichella d'Abruzzo z eDelikatesy) 160 g
- mražený hrášek 350 g
- zeleninový vývar 1/2 hrnku
- smetana 1 kelímek
- krémové žampiony 200 g
- olivový olej
- výhonky z hrášku (na ozdobu)
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Těstoviny dejte vařit do dostatečně osolené vody podle návodu.
- Menší množství hrášku si dejte stranou na ozdobu a zbytek rozmixujte s dostatečným množstvím zeleninového vývaru do požadované konzistence. Můžete si udělat pyré nebo přilít více vývaru, aby vám vznikla hutnější omáčka. Vývar přilévejte opatrně po lžících. Osolte (pozor, vývar už je slaný sám o sobě) a opepřete.
- Rozehřejte pánev na vyšší střední stupeň a nasucho restujte žampiony na plátky cca 10 minut, než se z nich vyvaří všechna voda a jejich velikost se zmenší zhruba o polovinu. Přidejte trochu oleje a smažte asi 3 minuty. Dejte stranou.
- Znovu rozehřejte pánev a přidejte na malé kostky nakrájenou uzeninu. Restujte do doby, než se jednotlivé kousky vypečou dozlatova asi 57 minut.
- Vyndejte je z pánve na talířek a do zbylého tuku v pánvi přilijte smetanu. Míchejte, než omáčka zhoustne, opepřete a přidejte zpátky uzeninu. Ochutnejte a dle potřeby osolte.
- Do smetanové omáčky vmíchejte uvařenou fregolu.
- Servírujte s hráškovým pyré, výhonky, hráškem a žampiony.
Co je papada curada?
Papada curada je vepřový lalok dochucený směsí koření — solí, česnekem, pepřem, tymiánem a oreganem. Jedná se o uzeninu podobnou známější pancettě. Obojí jsou velmi prorostlé kusy masa. Pancetta je bůček neboli břicho prasete a papada je lalok, spodek krku. Autentické je v tomto receptu použití právě vepřového laloku, ale když nebude k dispozici, můžete sáhnout po slanině.
Pokud neseženete fregolu, můžete použít tarhoňu.
Zdroj receptu: eDelikatesy; zdroj foto: eDelikatesy
Chcete vyzkoušet jiné těstoviny s uzeninou? Máme pro vás klasiku – italskou carbonaru
Kompletní recept najdete ZDE