Pečená kukuřičná polenta s hráškem a sušenými rajčaty

Moje hodnocení
4x

Kukuřičná kaše polenta poslouží jako vydatná příloha, ať už vařená, nebo pečená, jako vložka do polévky nebo ozvláštnění salátů. Hodí se především do pokrmů, do kterých byste běžně použili těstoviny. Italské přísady jí zkrátka sluší. Zapečte ji se sušenými rajčaty a oblíbenou zeleninou a překvapte své hosty nevšední večeří z jednoho pekáče.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • provensálské koření 1 lžička
  • olivový olej 2 lžíce
  • mořská sůl 1 lžička
  • instantní kukuřičná polenta 250 g
  • mražený hrášek 50 g
  • nakládaná sušená rajčata 1 hrst
  • sušený česnek 2 lžičky
  • lahůdkové droždí 1 lžíce
  • rajčatová omáčka nebo pikantní salsa k podávání

Postup přípravy

  1. Do hrnce vlijte 700 ml vody, přidejte provensálské koření, 1 lžíci oleje, osolte a zahřejte k varu. Vsypte polentu, ztlumte teplotu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Trvá to zhruba 5 minut, ale pozor, polenta hodně prská, ať se nepopálíte.
  2. Pekáč vyložte pečicím papírem. Hrášek spařte v cedníku vroucí vodou. Rajčata nakrájejte na nudličky. Vmíchejte obojí do polenty a přelijte ji do připraveného pekáče. Namočenou lžící ve vodě uhlaďte povrch.
  3. Nechte zchladnout a pak uložte alespoň na 2 hodiny do lednice, aby polenta ztuhla.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazenou polentu vyklopte z pekáče, nakrájejte na kostičky, vraťte zpět do pekáče vyloženého pečicím papírem, posypte česnekem a droždím, zlehka osolte a zakápněte olejem. Promíchejte a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dokřupava.
  5. Podávejte s rajčatovou omáčkou nebo oblíbenou pikantní salsou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty