Suroviny
- provensálské koření 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- polenta (instantní kukuřičná ) 250 g
- mražený hrášek 50 g
- sušená rajčata (nakládaná ) 1 hrst
- sušený česnek 2 lžičky
- droždí (lahůdkové ) 1 lžíce
- rajčata (rajčatová omáčka nebo pikantní salsa k podávání)
- mořská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Do hrnce vlijte 700 ml vody, přidejte provensálské koření, 1 lžíci oleje, osolte a zahřejte k varu. Vsypte polentu, ztlumte teplotu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Trvá to zhruba 5 minut, ale pozor, polenta hodně prská, ať se nepopálíte.
- Pekáč vyložte pečicím papírem. Hrášek spařte v cedníku vroucí vodou. Rajčata nakrájejte na nudličky. Vmíchejte obojí do polenty a přelijte ji do připraveného pekáče. Namočenou lžící ve vodě uhlaďte povrch.
- Nechte zchladnout a pak uložte alespoň na 2 hodiny do lednice, aby polenta ztuhla.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazenou polentu vyklopte z pekáče, nakrájejte na kostičky, vraťte zpět do pekáče vyloženého pečicím papírem, posypte česnekem a droždím, zlehka osolte a zakápněte olejem. Promíchejte a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dokřupava.
- Podávejte s rajčatovou omáčkou nebo oblíbenou pikantní salsou.
Pečená kukuřičná polenta s hráškem a sušenými rajčaty Zdroj: Obilovinová kuchařka