Pečená kukuřičná polenta s hráškem a sušenými rajčaty
Zdroj: Obilovinová kuchařka
Pečená kukuřičná polenta s hráškem a sušenými rajčaty
Zdroj:
Obilovinová kuchařka
Kukuřičná kaše polenta poslouží jako vydatná příloha, ať už vařená, nebo pečená, jako vložka do polévky nebo ozvláštnění salátů. Hodí se především do pokrmů, do kterých byste běžně použili těstoviny. Italské přísady jí zkrátka sluší. Zapečte ji se sušenými rajčaty a oblíbenou zeleninou a překvapte své hosty nevšední večeří z jednoho pekáče.
Postup přípravy
-
Do hrnce vlijte 700 ml vody, přidejte provensálské koření, 1 lžíci oleje, osolte a zahřejte k varu. Vsypte polentu, ztlumte teplotu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Trvá to zhruba 5 minut, ale pozor, polenta hodně prská, ať se nepopálíte.
-
Pekáč vyložte pečicím papírem. Hrášek spařte v cedníku vroucí vodou. Rajčata nakrájejte na nudličky. Vmíchejte obojí do polenty a přelijte ji do připraveného pekáče. Namočenou lžící ve vodě uhlaďte povrch.
-
Nechte zchladnout a pak uložte alespoň na 2 hodiny do lednice, aby polenta ztuhla.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazenou polentu vyklopte z pekáče, nakrájejte na kostičky, vraťte zpět do pekáče vyloženého pečicím papírem, posypte česnekem a droždím, zlehka osolte a zakápněte olejem. Promíchejte a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dokřupava.
-
Podávejte s rajčatovou omáčkou nebo oblíbenou pikantní salsou.
Pečená kukuřičná polenta s hráškem a sušenými rajčaty
Zdroj: Obilovinová kuchařka
Pečená kukuřičná polenta s hráškem a sušenými rajčaty
Zdroj:
Obilovinová kuchařka