Suroviny
- olivový olej
- uzená šunka od kosti (nebo libová uzená slanina) 100 g
- cibule (nakrájená na tenké proužky) 1 ks
- česnek (najemno nakrájený) 1 stroužek
- mražený hrášek 425 g
- kuřecí vývar 100 ml
- máta (pár lístků čerstvé máty)
- vejce (velká ) 4 ks
- výhonky z hrášku (na ozdobení)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Na velké pánvi rozehřejte při střední teplotě olej a osmažte na kostičky nakrájenou šunku nebo slaninu.
- Když je propečená, přidejte k ní na pánev cibuli a česnek. Smažte, dokud cibule nezačne chytat barvu a šunka nebude křupavá.
- Poté přidejte hrášek, vývar a mátové lístky, opepřete a při nízké teplotě vařte přiklopené, dokud se většina vývaru nevyvaří. Odstavte.
- Naplňte střední hrnec vodou a přiveďte k varu. Do vody dejte vejce a vařte je 6–7 minut podle toho, jak moc je chcete mít uvařená. Poté je vyjměte děrovanou naběračkou a dejte do studené vody, aby se dále nevařila.
- Oloupejte vejce a podélně je přepulte. Osolte je, opepřete a položte na horký hrášek. Talíř dozdobte hrachovými výhonky a servírujte.
Hrášek se šunkou a vejci Zdroj: Vejce na 100 způsobů