Suroviny
- anglická slanina 4 plátky
- olivový olej
- kuřecí prsa 4 ks (po 150 g)
- hladká mouka 3 lžíce
- vejce (velká) 2 ks
- strouhanka (z čerstvého pečiva) 150 g
- slunečnicový olej
- baby špenát (nebo rukola) 2 velké hrsti
- citrony 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Česnekové máslo
- česnek 4 stroužky
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- máslo (pokojové teploty) 4 silnější plátky
- kajenský pepř 1 špetka
Postup přípravy
- Slaninu s pár kapkami oleje osmažte na pánvi na středním plameni, až bude zlatá a křupavá, pak ji vyjměte. Na ochucené máslo oloupejte česnek, pak ho najemno nakrájejte, stejně jako petržel, a s kajenským pepřem vmíchejte do másla. Nechte ztuhnout v ledničce.
- Po jednom naplňte prsíčka. Každé položte na prkénko a v mase nařízněte dlouhou kapsu. Kapsu rozevřete prsty, ztuhlé máslo rozdělte na čtyři kousky, do každé kapsy dejte po jednom a nadrobte k tomu plátek slaniny. Přeložte a kapsu uzavřete, aby bylo máslo úplně zakryté a vznikl úhledný balíček. Zopakujte se zbylými prsíčky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do mělké misky dejte mouku, v druhé prošlehejte vejce, do třetí vsypte strouhanku se špetkou soli a pepře. Každé prsíčko obalte v mouce, ve vajíčku a pak ve strouhance. Dobře ji přitiskněte. Kuřecí řízky osmažte v asi 2cm vrstvě rozehřátého slunečnicového oleje na středním až vyšším plameni několik minut z každé strany, až budou světle zlaté. Pak je přesuňte na plech a pečte 10 minut, až budou propečené.
- Mezitím oloupejte a nahrubo nakrájejte brambory. Vařte je ve velkém hrnci vroucí osolené vody 12 až 15 minut doměkka. Brokolici nakrájejte nadrobno a na posledních 8 minut ji přidejte k bramborám. Brambory s brokolicí pak sceďte a nechte vyjít páru, vraťte do hrnce a rozšťouchejte s kouskem másla a špetkou soli a pepře. Kaši rozdělte na talíře, nahoru položte kuře po kyjevsku. Špenát nebo rukolu promíchejte s trochou oleje a citronové šťávy a pak nasypte na talíře jako takový malý salátek. Podávejte s dílkem citronu.
- Recept je převzatý z kuchařky Pohoda v kuchyni od Jamieho Olivera.
Vyzkoušejte také berlínský řízek s polníčkovým salátem podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE: Berlínský řízek s polníčkovým salátem