Maso
- vepřová kýta 600 g
- kremžská hořčice 4 lžíce
- křen (strouhaný) 4 lžíce
- hladká mouka 150 g
- vejce 1 ks
- strouhanka 100 g
- rostlinný olej ( na smažení) asi 300 ml
- sůl
- citron (k podávání) 1 ks
Salát
- polníček 200 g
- šalotka (malá ) 1 ks
- dijonská hořčice 1 lžíce
- vinný ocet 1 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- voda 4 lžíce
- sůl
Článek
Máte rádi řízky? Vyberte si ze 14 nových receptů z domova i ze světa
Řízek patří mezi naše nejoblíbenější jídla a mnoho z nás by přísahalo, že je to náš národní poklad. Pravdou ovšem je, že obdobná jídla najdeme v mnoha zemích světa. Vždyť...
Postup přípravy
- Kýtu rozkrájejte na čtyři stejně silné plátky, naklepejte je a osolte z obou stran. Hořčici smíchejte s křenem a směsí potřete řízky po jedné straně. Obalte je v trojobalu – nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
- V hrnci rozehřejte zhruba 4cm vrstvu oleje a usmažte v něm na vyšším středním stupni obalené řízky dozlatova, zhruba 3 minuty z každé strany. Délka smažení záleží na výšce masa. Vyjměte je a nechte přebytečný tuk okapat na papírové utěrce.
- Polníček operte a nechte okapat. Šalotku nakrájejte nadrobno a prošlehejte ji s hořčicí, solí, octem, citronovou šťávou, olivovým olejem a vodou dohladka. Přelijte přes polníček a podávejte s řízkem a skrojkem citronu.