Suroviny
- máslo 200 g
- hladká mouka 250 g
- žloutek 2 ks
- moučkový cukr 80 g
- mák (bílý celý ) 100 g
Na obalení
- moučkový cukr 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
Postup přípravy
- Veškeré ingredience na těsto smíchejte a zpracujte v hladké kompaktní těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 ̊C a připravte si do velké mísy směs moučkového a vanilkového cukru na obalování.
- Odpočaté těsto vyjměte z lednice a tvarujete na přibližně stejně velké rohlíčky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 5 minut (délka pečení záleží na velikosti rohlíčků). Hotové, ještě teplé rohlíčky obalujte v cukrové směsi.
Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.
Vanilkové rohlíčky s bílým mákem 2 Zdroj: archiv nasmodrymak.cz