Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vídeňský bramborový guláš pro fajnšmekry
„Buřtguláš“, jak se název ustálil a zlidověl, je nepochybně stálicí jednoduché kuchyně a dá se vyrobit i na stolním vařiči v kempu. To ale neznamená, že by nemohl vypadat a chutnat jako luxusní pochoutka. Zvlášť tehdy, když ho připravíte podle přímo mocnářského pravzoru z Vídně, kde ho ještě dnes občas podávají i v nóbl restauracích jako předkrm.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- brambory 700 g
- velká cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 60 g
- sladká mletá paprika 2 lžičky
- majoránka 1 lžička
- drcený kmín 1/2 lžičky
- vývar 250 ml
- trochu nastrouhané citronové kůry
- kvalitní klobása (buď hrubozrnná, např. moravská nebo jemné párky, např. vídeňské) 300–400 g
- plnotučná zakysaná smetana 2–3 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvá majoránka na ozdobu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V kastrolu rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli a česnek, až cibule zesklovatí. Vsypte brambory, papriku, majoránku a kmín, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Promíchejte. Kastrol přikryjte a na mírném stupni vařte, až budou brambory takřka měkké.
- Ke konci varu vsypte do guláše na kolečka nakrájenou klobásu a nechte ji dobře prohřát. Guláš podávejte zakápnutý smetanou, případně posypaný lístky čerstvé majoránky.
PRIMA TIP: Nemáte-li po ruce čerstvou majoránku, můžete použít dobromysl (oregano), mateřídoušku, pažitku – prostě bylinky, které jsou na našich skalkách i v přírodě běžné. Případně tymián či pažitku. K pití se samozřejmě nabízí pivo, ale fajnšmekři mohou zvolit i kořenitější bílé, z červených pak zejména modrou frankovku, Zweigelt nebo Merlot.