Vídeňský bramborový guláš pro fajnšmekry

Moje hodnocení
4x

„Buřtguláš“, jak se název ustálil a zlidověl, je nepochybně stálicí jednoduché kuchyně a dá se vyrobit i na stolním vařiči v kempu. To ale neznamená, že by nemohl vypadat a chutnat jako luxusní pochoutka. Zvlášť tehdy, když ho připravíte podle přímo mocnářského pravzoru z Vídně, kde ho ještě dnes občas podávají i v nóbl restauracích jako předkrm.

4 porce
60 minut
rakouská

Suroviny

  • brambory 700 g
  • cibule (velká cibule) 1 ks
  • cibule (česnek) 2 stroužky
  • máslo 60 g
  • sladká mletá paprika 2 lžičky
  • majoránka 1 lžička
  • kmín (drcený kmín) 1/2 lžičky
  • vývar 250 ml
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • kvalitní klobása (buď hrubozrnná, např. moravská nebo jemné párky, např. vídeňské) 300–400 g
  • plnotučná zakysaná smetana 2–3 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • čerstvá majoránka na ozdobu

Postup přípravy

  1. Brambory, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. V kastrolu rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli a česnek, až cibule zesklovatí. Vsypte brambory, papriku, majoránku a kmín, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Promíchejte. Kastrol přikryjte a na mírném stupni vařte, až budou brambory takřka měkké.
  3. Ke konci varu vsypte do guláše na kolečka nakrájenou klobásu a nechte ji dobře prohřát. Guláš podávejte zakápnutý smetanou, případně posypaný lístky čerstvé majoránky.

PRIMA TIP: Nemáte-li po ruce čerstvou majoránku, můžete použít dobromysl (oregano), mateřídoušku, pažitku – prostě bylinky, které jsou na našich skalkách i v přírodě běžné. Případně tymián či pažitku. K pití se samozřejmě nabízí pivo, ale fajnšmekři mohou zvolit i kořenitější bílé, z červených pak zejména modrou frankovku, Zweigelt nebo Merlot.

Další báječné recepty, které vám zpříjemní prázdniny na chatě či chalupě najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty