Suroviny
- brambory 700 g
- cibule (velká ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 60 g
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- majoránka 1 lžička
- drcený kmín 1/2 lžičky
- vývar 250 ml
- citronová kůra
- klobása (buď hrubozrnná, např. moravská nebo jemné párky, např. vídeňské) 300–400 g
- zakysaná smetana (plnotučná) 2–3 lžíce
- majoránka (čerstvá na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V kastrolu rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli a česnek, až cibule zesklovatí. Vsypte brambory, papriku, majoránku a kmín, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Promíchejte. Kastrol přikryjte a na mírném stupni vařte, až budou brambory takřka měkké.
- Ke konci varu vsypte do guláše na kolečka nakrájenou klobásu a nechte ji dobře prohřát. Guláš podávejte zakápnutý smetanou, případně posypaný lístky čerstvé majoránky.
PRIMA TIP: Nemáte-li po ruce čerstvou majoránku, můžete použít dobromysl (oregano), mateřídoušku, pažitku – prostě bylinky, které jsou na našich skalkách i v přírodě běžné. Případně tymián či pažitku. K pití se samozřejmě nabízí pivo, ale fajnšmekři mohou zvolit i kořenitější bílé, z červených pak zejména modrou frankovku, Zweigelt nebo Merlot.
Vídeňský bramborový guláš pro fajnšmekry 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte i tradiční buřtguláš podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE