Suroviny
- jasmínová rýže 240 g
- sůl
- zázvor 2cm kousek
- česnek 2 stroužky
- zelené fazolky 300 g
- vepřová kýta 400 g
- pepř (čerstvě namletý)
- olej
- sezamová semínka (opražená) 20 g
- omáčka teriyaki 200 ml
- hráškové výhonky
- sriracha omáčka
Postup přípravy
Do hrnce dejte 500 ml vody, propláchnutou a okapanou rýži a 1 lžičku soli. Přiveďte k varu na silném ohni, poté stáhněte na minimum, přiklopte a vařte asi 15 minut, dokud rýže nezměkne a voda se nevstřebá. Odstavte a nechte přikryté.
Nasekejte zázvor a česnek nadrobno. Fazolkám odřízněte konce a šikmo je překrájejte na kousky dlouhé cca 5 cm. Maso očistěte od blan, osušte, nakrájejte na tenké proužky, osolte a opepřete.
Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte fazolky, dochuťte solí a pepřem a opékejte 3–4 minuty, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou. Přendejte na talíř.
Ve stejné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte maso a nechte ho z jedné strany zatáhnout asi 3 minuty. Promíchejte a opékejte ještě 2 minuty. Přidejte česnek se zázvorem, krátce orestujte a zalijte omáčkou teriyaki a 100 ml vody. Promíchejte.
Do pánve vraťte fazolky a polovinu sezamových semínek. Krátce prohřejte a podle chuti dosolte a dopepřete.
Na talíře rozdělte rýži, navrch dejte směs masa s fazolkami, posypte zbylými sezamovými semínky a hráškovými výhonky. Nakonec zakápněte srirachou.
PRIMA TIP: Pokud máte rádi ostřejší jídla, přidejte k česneku a zázvoru i nasekanou chilli papričku nebo oblíbenou chilli pastu – dodá jídlu autentický asijský šmrnc.
Vyzkoušejte také výborné kuřecí kung pao podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia