Najděte si recept
Na co máte chuť?

Polská velikonoční polévka
Bílý boršč je specialita našich sousedů pro toto období. Trošku připomíná zelňačku či kyselicu, ale také bramboračku a česnečku – ale úlohu zelí přebírá spíš pórek a chuť přitvrzuje křen. Má řadu podob, přídavek symbolu Velikonoc, vajec, je ale nezbytný.
do 30 minut
4–6 porce
Někdy se zaměňuje s polévkou žurek, ale ta se připravuje s chlebovým zákvasem podobně jako naše kyselo…
V novém čísle časopisu Prima FRESH najdete spoustu svěží inspirace nejen na Velikonoce:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny (4–6 porce)
- kvalitní klobása 1 kg
- Máslo 2 lžíce
- Česnek 4 stroužky
- pórek, očištěný, propláchnutý a nakrájený nadrobno 2 ks
- malá cibule nakrájená na plátky 1 ks
- středně velké brambory nakrájené na kostičky 2 ks
- čerstvá majoránka 2 snítky (nebo trochu sušené)
- Bobkový list 1 ks
- Zakysaná smetana 1,5 hrnku
- hladká mouka 2–3 lžíce
- čerstvě nastrouhaný křen 2–3 lžíce
- natvrdo uvařená vejce 4 ks
- nasekaný čerstvý kopr a hladkolistá petržel
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Klobásu zalijte v hrnci vodou a vařte ji na mírném plameni asi 25 minut. Vývar s klobásou pak přesuňte do mísy.
- Hrnec postavte na střední plamen a dejte do něj máslo, česnek, pórek a cibuli a smažte, až zelenina zvláční, trvá to asi 10 minut. Zalijte vývarem z klobásy, přidejte brambory, majoránku a bobkový list.
- Snižte příkon a polévku vařte asi 30 minut, až budou brambory úplně měkké. Pak vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte. Smetanu prošlehejte v misce s moukou a s asi 1/2 hrnkem vývaru.
- Polévku uveďte znovu do mírného varu, vlijte do ní smetanovou směs a na mírném varu prošlehávejte asi 5 minut, až zhoustne a bude hladká.
- Do polévky vložte na kolečka nakrájenou klobásu, dochuťte ji křenem, solí a pepřem a vložte do ní vejce. Podávejte posypané bylinkami.
Polská velikonoční polévka; foto: Marek Kučera