Suroviny
- klobása (kvalitní ) 1 kg
- máslo 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- pórek (očištěný, propláchnutý a nakrájený nadrobno) 2 ks
- cibule (malá, nakrájená na plátky) 1 ks
- brambory (středně velké,nakrájené na kostičky) 2 ks
- majoránka (čerstvá ) 2 snítky (nebo trochu sušené)
- bobkový list 1 ks
- zakysaná smetana 1,5 hrnku
- hladká mouka 2–3 lžíce
- křen (čerstvě nastrouhaný ) 2–3 lžíce
- vejce natvrdo 4 ks
- kopr (nasekaný čerstvý )
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Někdy se zaměňuje s polévkou žurek, ale ta se připravuje s chlebovým zákvasem podobně jako naše kyselo…
Postup přípravy
- Klobásu zalijte v hrnci vodou a vařte ji na mírném plameni asi 25 minut. Vývar s klobásou pak přesuňte do mísy.
- Hrnec postavte na střední plamen a dejte do něj máslo, česnek, pórek a cibuli a smažte, až zelenina zvláční, trvá to asi 10 minut. Zalijte vývarem z klobásy, přidejte brambory, majoránku a bobkový list.
- Snižte příkon a polévku vařte asi 30 minut, až budou brambory úplně měkké. Pak vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte. Smetanu prošlehejte v misce s moukou a s asi 1/2 hrnkem vývaru.
- Polévku uveďte znovu do mírného varu, vlijte do ní smetanovou směs a na mírném varu prošlehávejte asi 5 minut, až zhoustne a bude hladká.
- Do polévky vložte na kolečka nakrájenou klobásu, dochuťte ji křenem, solí a pepřem a vložte do ní vejce. Podávejte posypané bylinkami.