návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Polská velikonoční polévka

4–6 porce
do 30 minut
Polská velikonoční polévka
Autor: Marek Kučera Polská velikonoční polévka
Bílý boršč je specialita našich sousedů pro toto období. Trošku připomíná zelňačku či kyselicu, ale také bramboračku a česnečku – ale úlohu zelí přebírá spíš pórek a chuť přitvrzuje křen. Má řadu podob, přídavek symbolu Velikonoc, vajec, je ale nezbytný.
Reklama

Někdy se zaměňuje s polévkou žurek, ale ta se připravuje s chlebovým zákvasem podobně jako naše kyselo…

V novém čísle časopisu Prima FRESH najdete spoustu svěží inspirace nejen na Velikonoce:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Reklama

Postup

  1. Klobásu zalijte v hrnci vodou a vařte ji na mírném plameni asi 25 minut. Vývar s klobásou pak přesuňte do mísy.
  2. Hrnec postavte na střední plamen a dejte do něj máslo, česnek, pórek a cibuli a smažte, až zelenina zvláční, trvá to asi 10 minut. Zalijte vývarem z klobásy, přidejte brambory, majoránku a bobkový list.
  3. Snižte příkon a polévku vařte asi 30 minut, až budou brambory úplně měkké. Pak vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte. Smetanu prošlehejte v misce s moukou a s asi 1/2 hrnkem vývaru.
  4. Polévku uveďte znovu do mírného varu, vlijte do ní smetanovou směs a na mírném varu prošlehávejte asi 5 minut, až zhoustne a bude hladká.
  5. Do polévky vložte na kolečka nakrájenou klobásu, dochuťte ji křenem, solí a pepřem a vložte do ní vejce. Podávejte posypané bylinkami.
Reklama

Polská velikonoční polévka  Foto: Polská velikonoční polévka; foto: Marek Kučera

Podobnou velikonoční polévku najdete i u nás, i když není tak rozšířená. Vyzkoušejte výbornou šmigrustovku:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama