Kvásek
- žitná mouka (celozrnná) 100 g
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 3 ks
- nové koření 7 kuliček
- voda (převařená a vychladlá) 375 ml
Polévka
- zeleninový vývar 2 litry
- sušené houby (nejlépe hřiby, předem namočené) 3 lžíce
- brambory (větší) 3 ks
- šunková klobása 1 nožička
- kvásek asi 4 naběračky
- vejce natvrdo 4 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- majoránka
Postup přípravy:
- Na kvásek promíchejte všechny suché přísady ve sklenici o objemu cca ¾ litru. Zalijte je převařenou vodou a dobře promíchejte.
- Sklenici přikrytou utěrkou nechte na teplém místě stát 3 dny. Kvásek bude výrazně kořenitě vonět, pevné součásti klesnou dolů a nad nimi bude fermentovaná tekutina.
- Na polévku uveďte vývar do varu. Vlijte namočené houby (větší kusy nakrájejte na menší) i s tekutinou, na kousky nakrájené oloupané brambory a na kolečka nakrájenou klobásu. Podle chuti přidejte majoránku a vařte asi 15 až 20 minut, až brambory změknou.
- Nyní do polévky přes cedník vlijte promíchaný kvásek a polévku stále promíchávejte, aby v ní nebyly žmolky. Ještě ji krátce povařte, a nakonec dochuťte solí a pepřem.
- Polévku podávejte s uvařenými vejci a kopečkem smetany podle chuti.
Vyzkoušejte také poctivou sedláckou bramboračku s houbami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE