Speciály

Vyberte si z nejlepších receptů na svíčkovou

Svíčková je asi nejoblíbenější česká omáčka, která patří na slavnostní stůl při rodinných setkáních. Těžko říct, kde se vzalo to pojmenování, protože pravá svíčková se pro přípravu tohoto jídla se používá málokdy, takže správné označení by mělo být spíše hovězí pečeně na smetaně.

Technicky není příprava svíčkové nijak složitá - základ tvoří kořenová zelenina a dlouho pečené hovězí maso, nakonec smetana na zjemnění a je hotovo. Ovšem dotáhnout tohle jídlo k dokonalosti chce přece jen trochu toho kuchařského umění. Možná proto je vaření této omáčky vždycky výzva a každý kuchař má svoje triky, jak dosáhnout té nejlepší chuti a konzistence.

Někdo přidává do základu karamel nebo hořčici, někdo přísahá na dochucení octem, jiný zase citronovou šťávou. Pro lepší chuť můžete maso špikovat špekem, pro hezčí vzhled i mrkví... Na zjemnění se používá šlehačka, ale i zakysaná smetana.

Zeleninu lze použít čerstvou, mraženou nebo sterilovanou, knedlíky houskové, moravské nebo karlovarské. A maso? Tradiční je hovězí pečeně, ale svíčkovou můžete udělat i s masem vepřovým, krůtím, zvěřinou nebo třeba s králíkem.

Vyberte si z našich receptů a připravte tu nejlepší svíčkovou vašeho života :)

Recepty