Technicky není příprava svíčkové nijak složitá - základ tvoří kořenová zelenina a dlouho pečené hovězí maso, nakonec smetana na zjemnění a je hotovo. Ovšem dotáhnout tohle jídlo k dokonalosti chce přece jen trochu toho kuchařského umění. Možná proto je vaření této omáčky vždycky výzva a každý kuchař má svoje triky, jak dosáhnout té nejlepší chuti a konzistence.
Někdo přidává do základu karamel nebo hořčici, někdo přísahá na dochucení octem, jiný zase citronovou šťávou. Pro lepší chuť můžete maso špikovat špekem, pro hezčí vzhled i mrkví... Na zjemnění se používá šlehačka, ale i zakysaná smetana.
Zeleninu lze použít čerstvou, mraženou nebo sterilovanou, knedlíky houskové, moravské nebo karlovarské. A maso? Tradiční je hovězí pečeně, ale svíčkovou můžete udělat i s masem vepřovým, krůtím, zvěřinou nebo třeba s králíkem.