Těsto
- polohrubá mouka 450 g
- rostlinný tuk 130 g
- cukr krystal 150 g
- žloutek 4 ks
- mléko (vlažné) 1-3 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná)
- mouka (tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu)
Náplň
- jablka (nahrubo nastrouhaná) 6 ks
- hruška (nastrouhané tvrdší) 2 ks
- sušené rozinky (předem namočené) 1 hrst
- mletý mák (modrý) 3 hrsti
- vanilkový cukr 1 sáček
- bílek 4 ks
Postup přípravy
- Z mouky, kypřicího prášku, změklého tuku, cukru, žloutků, mléka a citronové kůry uhněťte rukama tuhé těsto. Nebude vám to trvat déle než 10 minut, a to ani v případě, že ho děláte poprvé. Třetinu těsta dejte do mikrotenového sáčku a uložte do chladničky.
- Zbývající těsto roztlačte rovnoměrně na velký hlubší plech potřený tukem a vysypaný moukou. Pokud se vám chce vytahovat vál a váleček, můžete těsto nejdřív rozválet a opatrně přenést na plech. Na těsto navrstvěte směs strouhaných jablek a hrušek, posypte rozinkami, mákem a cukrem. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte koláč asi 20 minut.
- V mírném předstihu ušlehejte z bílků tuhý sníh a rozetřete na předpečený koláč. Navrch nahrubo nastrouhejte ztuhlé odložené těsto a na chutný výsledek si u trouby počkejte ještě asi 20 minut.
PRIMA TIP: Líčka na červeném víně s karotkou a fenyklovým pyré