Suroviny
- máslo 1 lžíce
- uzená slanina (prorostlá) 70 g
- cibule 1 ks
- hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
- voda 1,3 litru
- brambory 4 ks
- zelené fazolky (čerstvé) 300 g
- muškátový květ 1 špetka
- cukr 1 lžíce
- smetana ke šlehání 100 ml
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- kopr (čerstvý) 1 hrst
- vejce 4 ks
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Na másle orestujte na kostičky nakrájenou uzenou slaninu a cibuli nadrobno. Zasypte hladkou moukou, zarestujte a zalijte trochou vlažné vody – metlou rozšlehejte a přilijte asi 1,2 litru horké vody.
- Přihoďte brambory nakrájené na kousky a zelené fazolky, které jste předtím zbavili stopek, nakrájeli na velikost sousta a proprali. Polévku osolte, opepřete, přisypte špetku muškátového květu a lžíci cukru.
- Vařte 10 minut, poté vmíchejte šlehačku a dochuťte octem. Vařte dalších 5 minut, případně ještě dochuťte a nakonec přidejte nasekaný čerstvý kopr.
- Do polévky na talíři přidejte nakrájené vejce uvařené zvlášť 6 minut.
Vyzkoušejte i další recepty ze zelených fazolek