Suroviny
- máslo 80 g
- hladká mouka 2 lžíce
- hovězí vývar 500 ml
- nové brambory 800 g
- zelené fazolky 400 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- vejce 4 ks
- cukr krupice (na dochucení)
- ocet (kvasný lihový ocet na dochucení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Připravte zelené fazolky na kyselo podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- V hrnci na středním stupni rozehřejte máslo. Vsypte mouku a metličkou ji rozmíchejte dohladka, opékejte, až jíška začne zlátnout. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, lehce osolte a vařte 20 minut na nižším stupni.
- Mezitím očistěte brambory, mladé nemusíte ani loupat. Nakrájejte je na stejně velké kousky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka, trvá to zhruba 20 minut. Pak je slijte.
- Fazolky omyjte, odkrojte tvrdé konce a povařte je v osolené vodě 4 minuty. Sceďte je a zchlaďte v ledové vodě, aby si ponechaly sytě zelenou barvu.
- Do základu omáčky z jíšky a vývaru vlijte smetanu, promíchejte a povařte 5 minut. Vejce uvařte ve vroucí vodě – od bodu varu to trvá 5 minut naměkko, 7 minut nahniličko. Vejce slijte a zchlaďte ve studené vodě.
- Omáčku dochuťte cukrem, octem a solí do sladkokysela. Přesný poměr záleží na vaší chuti. Přisypte scezené fazolky a nechte je pár minut prohřát. Vejce oloupejte.
- Na talíře rozdělte brambory a omáčku s fazolkami, vejce podélně rozkrojte a položte na omáčku. Zlehka osolte a opepřete a ihned podávejte.
Vyzkoušejte také recept na koprovku s bramborem a vajíčkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Koprová omáčka - jednoduchý recept na poctivou klasiku