zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Zelené fazolky na kyselo se smetanou
Autor: Ze zahrádky až na stůl Zelené fazolky na kyselo se smetanou

Zelené fazolky na kyselo se smetanou

Hodnoceno: 34x
Fazolky v omáčce na kyselo v posledních letech trochu upadly v zapomnění, jaro je ideální čas na jejich vzkříšení. Perfektně je totiž doprovodí nasládlé mladé brambůrky a žluťoučké vejce naměkko, jehož žloutek se rozlije do nakyslé omáčky a zjemní ji. Blaho v každém soustu.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. V hrnci na středním stupni rozehřejte máslo. Vsypte mouku a metličkou ji rozmíchejte dohladka, opékejte, až jíška začne zlátnout. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, lehce osolte a vařte 20 minut na nižším stupni. 
  2. Mezitím očistěte brambory, mladé nemusíte ani loupat. Nakrájejte je na stejně velké kousky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka, trvá to zhruba 20 minut. Pak je slijte. 
  3. Fazolky omyjte, odkrojte tvrdé konce a povařte je v osolené vodě 4 minuty. Sceďte je a zchlaďte v ledové vodě, aby si ponechaly sytě zelenou barvu. 
  4. Do základu omáčky z jíšky a vývaru vlijte smetanu, promíchejte a povařte 5 minut. Vejce uvařte ve vroucí vodě – od bodu varu to trvá 5 minut naměkko, 7 minut nahniličko. Vejce slijte a zchlaďte ve studené vodě. 
  5. Omáčku dochuťte cukrem, octem a solí do sladkokysela. Přesný poměr záleží na vaší chuti. Přisypte scezené fazolky a nechte je pár minut prohřát. Vejce oloupejte. 
  6. Na talíře rozdělte brambory a omáčku s fazolkami, vejce podélně rozkrojte a položte na omáčku. Zlehka osolte a opepřete a ihned podávejte. 
Zelené fazolky na kyselo se smetanou
Autor: Ze zahrádky až na stůl Zelené fazolky na kyselo se smetanou

reklama

Ze zahrádky až na stůl
Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné. 

www.gkshop.cz