Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zelené fazolky na kyselo se smetanou
Suroviny (4 porce)
- máslo 80 g
- hladká mouka 2 lžíce
- hovězí vývar 500 ml
- rané brambory 800 g
- zelené fazolky 400 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- vejce 4 ks
- cukr krupice na dochucení
- kvasný lihový ocet na dochucení
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- V hrnci na středním stupni rozehřejte máslo. Vsypte mouku a metličkou ji rozmíchejte dohladka, opékejte, až jíška začne zlátnout. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, lehce osolte a vařte 20 minut na nižším stupni.
- Mezitím očistěte brambory, mladé nemusíte ani loupat. Nakrájejte je na stejně velké kousky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka, trvá to zhruba 20 minut. Pak je slijte.
- Fazolky omyjte, odkrojte tvrdé konce a povařte je v osolené vodě 4 minuty. Sceďte je a zchlaďte v ledové vodě, aby si ponechaly sytě zelenou barvu.
- Do základu omáčky z jíšky a vývaru vlijte smetanu, promíchejte a povařte 5 minut. Vejce uvařte ve vroucí vodě – od bodu varu to trvá 5 minut naměkko, 7 minut nahniličko. Vejce slijte a zchlaďte ve studené vodě.
- Omáčku dochuťte cukrem, octem a solí do sladkokysela. Přesný poměr záleží na vaší chuti. Přisypte scezené fazolky a nechte je pár minut prohřát. Vejce oloupejte.
- Na talíře rozdělte brambory a omáčku s fazolkami, vejce podélně rozkrojte a položte na omáčku. Zlehka osolte a opepřete a ihned podávejte.
Ze zahrádky až na stůl
Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.