Suroviny
- olivový olej 100 ml
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- brambory (malé) 10 ks
- rajčata 4 ks
- rajský protlak 1 lžíce
- zelené fazolky 400 g
- voda 150–200 ml
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Do vysoké pánve, ke které máte poklici, dejte rozehřát olivový olej. Přihoďte cibuli nakrájenou nahrubo a oloupanou mrkev nakrájenou na špalíčky. Restujte asi 3 minuty, pak přidejte malé brambůrky překrojené napůl a restujte další 3 minuty.
- Pak přidejte nahrubo nakrájená rajčata a rajský protlak a společně restujte, až rajčata pustí šťávu. Pak přidejte zelené fazolky, kterým nejprve odkrojte stopku a poté je překrojte napůl. Osolte, opepřete a podlijte vodou, až bude zelenina téměř ponořená.
- Přikryjte poklicí a na středním plameni duste asi 30 minut, až brambory změknou. Posledních 5 minut můžete poklici odkrýt, aby se omáčka trochu zredukovala.
- Nakonec posypejte nahrubo nasekanou petrželí a podávejte.
PRIMA TIP: Fasolakiu podávejte jako přílohu ke grilovanému masu nebo jako samostatné jídlo s bílým čerstvým chlebem. Případně můžete posypat trochou rozdrobené fety.