Najděte si recept
Na co máte chuť?

Perník s citronovo-kakaovým krémem
Vláčné šťavnaté těsto s křupavými ořechy doplňuje výtečný svěží krém. Po tomhle moučníku se zaručeně hned zapráší!
do 1 hodiny
1 pekáč porce
Suroviny (1 pekáč porce)
- hladká mouka 400 g
- cukr moučka 300 g
- Mléko 500 ml
- Vejce 2 ks
- Olej 150 ml
- Povidla 3 lžíce
- Kakao 3 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- vanilkový cukr 1 sáček
- jedlá soda 1 lžička
- kypřicí prýšek do perníku 1 sáček
- nastrouhaná citrónová kůra
- nasekané vlašské ořechy
- džem na promazání (rybízový, višnový…)
Krém:
- Máslo 250 g
- Žloutek 1 ks
- šťáva z jednoho citrónu
- holandské kakao 6 lžiček
- cukr moučka 3 lžičky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na těsto a hnětačem je vymíchejte v hladké těsto. Do pekáče vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou vlijte těsto a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut. Jakmile je perník upečený (těsto se nelepí na špejli), vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout.
- Do misky dejte povolené máslo nakrájené na kostky, přidejte citronovou šťávu, cukr a kakao a vyšlehejte hladký krém. Množství citronu a cukru můžete upravit podle chuti, ale krém by měl být příjemně nakyslý.
- Perník podélně rozkrojte na dva pláty, spodní potřete tenkou vrstvou džemu (hodí se jakýkoli nakyslý džem, případně povidla). Na něj naneste kakaový krém a přiklopte vrchním plátem perníku. Ideálně nechte v chladu odležet, aby krém trochu ztuhl, a před krájením poprašte moučkovým cukrem.
Perník s citronovo-kakaovým krémem; foto: Tereza Pánková