Suroviny
- brambory 600 g
- polohrubá mouka 250 g
- olivový olej 4 lžíce
- máslo 120 g
- hruška (velká hruška) 1 ks
- mletý mák 50 g
- moučkový cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka. Slijte je a nechte zchladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy.
- Přisypte mouku a rychle vypracujte hladké těsto. Odkrajujte z něj lžící kousky a tvarujte z nich placky.
- V pánvi rozehřejte olivový olej a placky opékejte z obou stran dozlatova, trvá to zhruba 2 minuty z každé na středním stupni.
- Máslo rozehřejte v rendlíku. Hrušku zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky.
- Opékance servírujte přelité rozpuštěným máslem, posypané mákem, cukrem a kostičkami hrušky.