Těsto
Hrušky
- hruška (zralé ) 2 ks
- červené víno (polosuché ) 1 lahev
- brandy 50 ml
- celá skořice 2 ks
- badyán 3 ks
- hřebíček 8 ks
- třtinový cukr 2–3 lžíce
- máslo 1 lžíce
Postup přípravy
- Vafle: Droždí rozdrobte do střední misky, přidejte vlažné mléko, trošku mouky a cukru. Vidličkou vše dobře rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
- Do větší mísy dejte špaldovou mouku, špetku soli, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek a promíchejte.
- Kokosový cukr chutná tak trochu jako karamel, pokud ho nemáte, můžete nahradit klasický třtinovým cukrem. Cukr vyšlehejte se žloutky a přidejte k suchým ingrediencím.
- Do mísy k mouce přidejte vzešlý kvásek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a dobře promíchejte, abyste vytvořili hladké, řidší těsto. Zakryjte čistou utěrkou a dejte vykynout na 30 minut na teplé místo.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který nakonec vmíchejte do vykynutého těsta.
- Vaflovač rozehřejte a pomocí naběračky naplňte vaflovým těstem. Pečte do zezlátnutí.
- Hrušky: Hrušky zbavte slupky a celé i se stopkou vložte do úzkého, ale vyššího hrnce.
- Do hrnce přidejte všechno koření, cukr. Vše zalijte lahví červeného vína a brandy. Množství cukru do omáčky dejte podle toho, jaké víno jste použili. Pokud máte víno sladší, cukru dejte méně.
- Hrušky vařte zhruba 20–30 minut, dokud nebudou měkké. Zralejší hrušky budou potřebovat méně vaření než ty nezralé.
- Po změknutí hrušky vyndejte do misky bokem a víno v hrnci nechte ještě vařit, aby se zredukovalo jeho množství. Omáčka tak nabyde na síle a zhoustne.
- Jakmile dosáhnete požadované hustoty, stáhněte z plamene, přeceďte a přidejte do teplé omáčky lžíci másla. Promíchejte, aby se máslo s omáčkou dobře spojilo.
- Hotové vafle polijte redukovanou omáčkou z červeného vína, přidejte plátky pošírované hrušky a jako třešničku na dortu domácí šlehačku