návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Nán a čapátí

Hodnoceno: 0x
do 1 hodiny
Nán a Čapátí
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Nán a Čapátí
Indické recepty se neobejdou bez známého domácího chleba nán nebo placek čapátí. Příprava není nijak extrémně náročná, nebojte se! :)

Článek

Indická kuchyně Foto:

Nejlepší recepty z indické kuchyně

Indická kuchyně si získává stále víc a víc příznivců, kteří dokážou ocenit její specifickou a nezaměnitelnou chuť. Máme pro vás výběr těch nejzajímavějších receptů, které...

Suroviny

Nán:

Čapátí:

Postup

  1. Postup NÁN (2-3 ks): Nejprve připravte kvásek. Do vlažné vody rozmíchejte droždí a špetku cukru.
  2. Nechte vzejít asi 15 minut. Mouku smíchejte se solí. Jakmile je kvásek vzešlý, vmíchejte do něj jogurt pokojové teploty a olej.
  3. Směs nalijte do mouky a vypracujte měkké vláčné těsto. Utvořte z něj bochánek, vložte do mísy, lehce poprašte moukou a zakryjte. Nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
  4. Poté těsto vyjměte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte ho na 2-3 části a každou z nich vyválejte do tenké placky (cca 0,5 cm) nejlépe trojúhelníkového tvaru. Můžete posypat semínky.
  5. Rozpalte troubu na 230-250 °C a vložte do ní předehřát plech. Nejlépe se vám bude pracovat třeba s litinovým tálem nebo pánví vhodnou do trouby. Ale můžete použít i klasický.
  6. Jakmile je plech dostatečně rozpálený, rychle na něj přeneste placky a ihned troubu zavřete. Pečte 8-10 minut. Jakmile se na nánu objeví opečené "bubliny", je hotový. Po vyjmutí potřete ghí (třeba s utřeným česnekem) a vložte pod poklop, do utěrky nebo mezi dva hlubší talíře. Zůstane tak krásně vláčný.
  7. Postup ČAPÁTÍ (6 ks): Mouku smíchejte se solí, olejem a postupně do ní zapracujte vodu. Nemusíte nutně použít veškerou tekutinu, musíte se řídit savostí mouky.
  8. Mělo by vzniknout nelepivé pružné těsto. Zformujte ho do bochánku, zakryjte folií a nechte půl hodiny odpočinout. Poté ho ještě jednou propracujte.
  9. Rozdělte ho na 6 kuliček, které dlaní nejprve zmáčkněte a pak válečkem vyválejte na velmi tenké placky.
  10. Rozpalte nasucho pánev se silným dnem a placky opékejte z obou stran. Jakmile se na spodní straně objeví hnědé puchýřky, obraťte je. Během pečení se budou placky nafukovat, obracečkou je přimáčkněte zpět.
  11. Pečte je opravdu velmi krátce, jinak budou tvrdé. Po vyjmutí je potřete ghía skládejte na sebe. Nechte je zakryté poklopem, utěrkou, aby zůstaly teplé a vláčné.

Nán a Čapátí 2 Foto: Nán a Čapátí: foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno

Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

V kuchyni vždy otevřeno - kuchařka Foto: