zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Lilky s podmáslovou omáčkou a granátovým jablkem podle Ottolenghiho
Autor: Marek Kučera Lilky s podmáslovou omáčkou a granátovým jablkem podle Ottolenghiho

Lilky s podmáslovou omáčkou a granátovým jablkem podle Ottolenghiho

Hodnoceno: 5x
Dá-li se mezi kuchařskými celebritami mluvit o trendsetterech, vytane znalcům hned přehršle jmen, ale na špici se rychle proderou dva jeruzalémští rodáci, Yotam Ottolenghi a Sami Tamimi. Tahle dvojka prostě udává směr (kulinárně zejména na Střední východ) a recepty, jako je tento z Ottolenghiho masterpiece jménem Hojnost, pak projíždějí sítí bez ohledu na světové strany. A zřejmý příklon k bezmasým pokrmům, které ovšem dávají vegetariánství úplně jiný rozměr, je také na mnoho hvězd. Tahle rozhodně může zářit na vánoční tabuli.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Omáčka:

Postup

  1. Troubu předehřejte na 100 °C. Lilky podélně přepulte včetně stopky. Malým ostrým nožem udělejte do každé řezné plochy tři až čtyři souběžné šikmé zářezy, ale neprořízněte slupku. Zářezy opakujte v opačném směru.
  2. Lilky položte řeznou plochou nahoru na papírem vyložený plech. Potírejte je olivovým olejem tak dlouho, dokud dužina olej sákne. Posypte tymiánem, osolte, opepřete. Lilky pečte asi 35 až 45 minut, až bude dužina měkká a hezky zhnědne. Pak je vyndejte a nechte úplně vychladnout.
  3. Zatímco se lilky pečou, rozkrojte granátové jablko napříč. Jednu polovinu podržte v dlani řeznou plochou dolů nad miskou a na vypouklou slupku silně poklepejte lžící, až začnou semínka vypadávat a přes vaše prsty padat do mísy. Pak je prohrábněte a zbavte všech zbytků bílé dužiny nebo membrán.
  4. Všechny suroviny na omáčku spolu prošlehejte v misce, ochutnejte, případně dochuťte a omáčku pak uchovejte v chladu do použití. Při podávání lilky hojně zakapejte omáčkou (stopku vynechte), posypte granátovými semínky a ozdobte snítkami tymiánu. Nakonec zakápněte olivovým olejem.

PRIMA TIP: Za´atar je nejoblíbenější směsí koření v kuchyních Středního východu – ale nepředstavujte si nějakou třaskavou směs. Spíš naopak, základem za´a taru jsou různé druhy oregana, mateřídoušky a tymiánu (v tamních oblastech mají poněkud jinou chuť a vůni, ale s těmi našimi jsou nepochybně příbuzné). Směs pak doplňují zemitější druhy koření, jako je římský kmín a koriandr (ideálně napřed nasucho opražené a pak rozdrcené), sezamová semínka, sůl a sumach (škumpa) navinulé chuti. Receptur existuje na síti nekonečně, ale nejrychleji se se za´a tarem seznámíte prostřednictvím obchodů a arabskými specialitami – nebo si objednejte přes internet… Koření využijete třeba na grilovaná masa a zeleninu, ale i na pečené kuře, dochucení jogurtu či másla.

Lilky s podmáslovou omáčkou a granátovým jablkem podle Ottolenghiho
Autor: Marek Kučera Lilky s podmáslovou omáčkou a granátovým jablkem podle Ottolenghiho

Další originální recepty, které jsou hitem na internetu, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Časopis Prima FRESH Vánoce 2020

Užijte si svátky plné pohody a skvělého jídla s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama