zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Kynutá babka s bylinkovým pestem podle Cat & Cook
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Kynutá babka s bylinkovým pestem podle Cat & Cook

Kynutá babka s bylinkovým pestem podle Cat & Cook

Hodnoceno: 5x
Tradičně se peče nasladko, ale ani slaným variacím se nabrání. Kynutá babka, známá pochutina z židovské kuchyně, je sice na přípravu náročnější, ale za odvedenou práci se vám dostane kýžené odměny. Zkuste si během jara upéct tuto slanou variantu s krásně zeleným pestem, pro toto období naprosto ideální.
nad 2 hodiny

reklama

Postup

  1. Máslo na těsto vyndejte z lednice 2 hodiny před zaděláváním.
  2. Formu na chlebíček vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (po kratších stranách dávat papír nemusíte).
  3. Mléko ohřejte v rendlíku tak, aby bylo vlahé (max. 37 °C). Zkrátka když do něj strčíte prst, neměli byste cítit větší změnu teploty, protože lidské tělo má většinou 36,5 °C. Určitě nesmí být horké, jinak by „zabilo“ kvasinky v droždí. 
  4. Do většího hrnku rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky, lžičku cukru a promíchejte dohladka. Klidně hrnek nechte chvíli stát, droždí změkne a za chvíli to půjde jak nic.
  5. Vzniklou kašičku zalijte asi 60 ml vlahého mléka. Rozkvedlejte dohladka a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
  6. Pokud kvásek nevzejde, droždí z nějakého důvodu nefunguje a je potřeba začít znovu.
  7. Mezitím v míse robota / ve velké míse smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl a řádně promíchejte.
  8. Uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte žloutky. Přidejte hotový kvásek a tři čtvrtiny mléka. Při ručním zpracování začněte vařečkou zadělávat těsto od středu. Při zpracování robotem použijte hákový nástavec a zapněte ho na 3. rychlostní stupeň.
  9. Podle potřeby přilévejte mléko, ale pamatujte, že těsto by mělo být spíš tužší. Až bude homogenní, po lžících přidávejte máslo a zadělávejte ho dál do těsta.
  10. Po zapracování másla těsto zadělávejte alespoň dalších 10–15 minut. Zda je hotové, poznáte podle jeho hladkého a elastického vzhledu. V robotu to bude trvat 5–7 minut.
  11. V míse ho pak přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Déle by to být nemělo, při kynutí se totiž tvoří oxid uhličitý, který po určité době bakterie v droždí udusí. Většinou kynutí trvá tak 45–60 minut v závislosti na teplotě v místnosti.
  12. Po této době do jeho středu strčte pěst, aby vyprchaly přebytečné plyny, a vyklopte ho na vál. Těsto ručně prohněťte a vyválejte na obdélník o rozměrech cca 45 × 25 cm. 
  13. Nyní těsto pomažte připravenou náplní, okraje ponechte volné a mašlovačkou je potřete vodou.
  14. Od širší strany začněte opatrně rolovat. Vzniklou roládu vložte do mrazáku na 5–10 minut, bude se tak lépe krájet. Pokud jste si jistí v kramflecích, nemusíte to dělat (i když je to pak taková dost špinavá práce).
  15. Roládu poté podélně rozřízněte, pouze zanechte jeden okraj nedoříznutý. Nyní opatrně překládejte „cancoury“ přes sebe do copánku a na konci ho spojte. Snažte se, aby krásná řezná strana plná pesta byla stále vidět a koukala směrem nahoru.
  16. Vzniklý copánek opatrně položte do formy (tak, aby řezné strany plné náplně koukaly nahoru), přikryjte utěrkou a nechte pomalu kynout asi 45–60 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  17. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C (pokud nemáte horký vzduch, zapněte ji na horní a spodní pečení 185 °C). Vykynutou babku potřete vejcem rozkvedlaným s mlékem pomocí mašlovačky a dejte péct do středu trouby.
  18. Pečte asi 60 minut, dokud nebude povrch krásně zlatohnědý. Vnitřní teplota babky by měla mít 90–95 °C, takže jestli máte teploměr, určitě ho použijte, ať babku zbytečně nevysušujete. Pokud ho nemáte, kontrolujte ji během pečení zapíchnutím špejle do středu, která by nakonec měla být čistá (tedy bude špinavá jen od pesta, a ne od syrového těsta).
  19. Pokud by se stalo, že babka bude nahoře hodně zlatá, a ještě nebude pečená, přikryjte ji alobalem – stává se to právě u programu horní a spodní pečení, proto je lepší horký vzduch, který teplo rozprostře po celé troubě. Zároveň se ale nebojte babku upéct do zlatohněda, jako vidíte na fotkách, bude krásně křupavá na povrchu a vláčná uvnitř.
  20. Až babku vytáhnete, počkejte 5–10 minut a přendejte ji na mřížku (zde vám pomůže pečicí papír, který kouká z delších stran). Nechte ji vychladnout a podávejte.

PRIMA TIPY: 

  • Babka je skvělá třeba s krémovou polévkou nebo sušenou šunkou.
  • Plnit můžete babku čímkoliv! Pestem ze sušených rajčat, bazalky nebo třeba medvědího česneku.
Kynutá babka s bylinkovým pestem podle Cat & Cook
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Kynutá babka s bylinkovým pestem podle Cat & Cook
Kynutá babka s bylinkovým pestem podle Cat & Cook
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Kynutá babka s bylinkovým pestem podle Cat & Cook

reklama

Cat & Cook 2
Ivana Jindřichová

Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty. 
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/