Suroviny
- hladká mouka 190 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- třtinový cukr 125 g
- cukr krupice 50 g
- vejce 2 ks
- slunečnicový olej 150 ml
- zakysaná smetana 40 g
- jablka (velké) 1 ks
Skořicová poleva
- moučkový cukr 5–6 lžic
- mléko 1 lžíce
- mletá skořice 1 lžíce
Milujete bábovky ve všech možných provedeních? Pak si na našem webu rozhodně vyberete. Co taková bábovka s mákem a povidly, Zebra bábovka nebo famózní kynutá bábovka s mandlemi podle Josefa Maršálka? A nebo si třeba vyberete mezi našimi recepty s voňavou skořicí.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 °C a formu na mini bábovky vymažte máslem. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. Do další mísy nasypte oba cukry, přidejte vejce, olej, smetanu a vyšlehejte dohladka. Směs nalijte k mouce a jemným mícháním vytvořte hladké těsto. Oloupané jablko nakrájejte na maličké kostičky.
- Do každé formičky nalijte trochu těsta, přidejte pár kostiček jablka a zalijte další dávkou těsta, ale pouze do 3/4 formy. Jinak by bábovička moc naběhla. V předehřáté troubě pečte cca 20 minut, ale nejlepší je bábovičky zkontrolovat špejlí asi po 10 minutách. Sami uvidíte, kdy jsou špejle čisté.
- Po upečení nechte bábovky vychladnout a mezitím si připravte skořicovou polevu. Moučkový cukr smíchejte s poloviční dávkou připravené skořice: pro někoho je skořice hodně silná, takže raději dávkujte. Ke směsi přidejte lžíci mléka a důkladně vyšlehejte. Pokud vám po ochutnání nebude vadit síla skořice, můžete přidat zbylou část.
- Vychladlé bábovky pokapejte skořicovou polevou a můžete je lehce posypat moučkovým cukrem.