Kynutá bábovka s mandlemi a borůvkami podle Josefa Maršálka
Zdroj: archiv Josef Maršálek
Kynutá bábovka s mandlemi a borůvkami podle Josefa Maršálka
Zdroj:
archiv Josef Maršálek
Známý cukrář Josef Maršálek se s námi podělil o recept na originální bábovku z kynutého těsta s plátky mandlí a borůvkovou polevou, která je ovoněná tymiánem. Překvapte své hosty trochu netradičním, ale vynikajícím moučníkem.
Postup přípravy
-
Do mísy navažte všechny ingredience kromě rozinek a vařečkou vymíchejte hladké lesklé těsto. Není třeba přidávat žádnou mouku; těsto odpočinkem “zpevní”. Rozinky vmíchejte na úplný konec. Nechte přikryté na teplém místě kynout.
-
Bábovkovou formu vytřete polotekutým máslem a vysypte nastrouhanými mandlemi.
-
Vykynuté těsto krátce propracujte a uválejte bochánek. V něm udělejte díru (jako na donut) a opatrně přendejte do připravené formy. Nechte kynout do třínásobného objemu. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut při 170 °C. Nechte vychladnout a pocukrujte.
-
Na polevu rozvařte 3 lžíce džemu, lžíci vody a několik snítek tymiánu. Ještě vlažnou ji naneste na bábovku. Dozdobte tymiánem.
Kynutá bábovka s mandlemi a borůvkami podle Josefa Maršálka
Zdroj: archiv Josef Maršálek
Kynutá bábovka s mandlemi a borůvkami podle Josefa Maršálka
Zdroj:
archiv Josef Maršálek