Suroviny
- špaldová mouka (jemná např. Pernerka) 300 g
- cukr krupice 40 g
- žloutek 3 ks
- mléko 100 ml
- droždí 8 g
- máslo 70 g
- sušené rozinky 60 g
- máslo (na vymazání formy)
- mandlové plátky (na vysypání formy)
- sůl 5 g
Dokončení
- borůvkový džem
- tymián (čerstvý )
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Do mísy navažte všechny ingredience kromě rozinek a vařečkou vymíchejte hladké lesklé těsto. Není třeba přidávat žádnou mouku; těsto odpočinkem “zpevní”. Rozinky vmíchejte na úplný konec. Nechte přikryté na teplém místě kynout.
- Bábovkovou formu vytřete polotekutým máslem a vysypte nastrouhanými mandlemi.
- Vykynuté těsto krátce propracujte a uválejte bochánek. V něm udělejte díru (jako na donut) a opatrně přendejte do připravené formy. Nechte kynout do třínásobného objemu. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut při 170 °C. Nechte vychladnout a pocukrujte.
- Na polevu rozvařte 3 lžíce džemu, lžíci vody a několik snítek tymiánu. Ještě vlažnou ji naneste na bábovku. Dozdobte tymiánem.
Kynutá bábovka s mandlemi a borůvkami podle Josefa Maršálka Zdroj: archiv Josef Maršálek