Náplň
- měkký tvaroh 200 g
- zakysaná smetana 100 g
- škrob 3 lžíce
- vejce 3 ks
- mletá skořice 2 lžičky
- cukr krupice 40 g
Těsto
- žloutek 8 ks
- vejce 2 ks
- cukr krupice 130 g
- máslo 100 g
- hořká čokoláda 100 g
- bílek 6 ks
- hladká mouka 190 g
- polohrubá mouka 100 g
- jedlá soda 2 lžičky
Postup přípravy
Tvaroh, zakysanou smetanu, škrob, vejce, skořici a cukr vyšlehejte do hladké směsi. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou.
Žloutky vyšlehejte se dvěma celými vejci a dvěma třetinami cukru (asi 100 g) do nadýchané pěny. Máslo rozpusťte, nechte lehce zchladnout a smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Pomalu vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků a zbytku cukru ušlehejte tuhý sníh. Mouky se sodou promíchejte a střídavě přidávejte do základu spolu se sněhem, dokud nevznikne hladké těsto.
Do formy nalijte polovinu čokoládového těsta, na něj rozetřete tvarohovou náplň se skořicí a překryjte zbytkem těsta. Pečte při 160 °C asi 50 minut. Po upečení nechte bábovku úplně vychladnout a teprve poté ji vyklopte.
PRIMA TIP: Pro výraznější chuť můžete do náplně přidat trochu vanilky nebo pomerančové kůry. Po vychladnutí lze bábovku polít čokoládovou polevou nebo jen poprášit moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mramorová hrníčková bábovka – klasický český moučník v jednoduchém, ale skvostném provedení.