redakce Prima FRESH

Hovězí tatarák s kapary - nejlepší recept, jak připravit tatarský biftek

Moje hodnocení
120x

Zkuste tentokrát připravit hovězí tatarák trochu jinak, ve francouzském stylu. Jemnější dochucení tatarského bifteku dá vyniknout přirozené chuti kvalitního masa.

2 porce
10 minut
224 kcal
francouzská

Suroviny

K přípravě tatarského bifteku se tradičně používá hovězí svíčková, ale klidně použijte i hovězí zadní. Maso můžete naškrábat, namlít na hrubším mlýnku nebo ho nasekat v cuteru. Pokud používáte svíčkovou, která má opravdu jemné maso, doporučujeme maso na tatarák nakrájet najemno ručně nožem.

Postup přípravy

  1. Hovězí svíčkovou naškrábejte nebo nasekejte najemno.
  2. V misce promíchejte s uvedenými surovinami kromě žloutku.
  3. Vytvořte nejlépe pomocí nerezového tvořítka kopeček. Navrchu udělejte důlek a vložte do něj opatrně žloutek. Podávejte s nasucho opečeným toustem nebo s domácími hranolkami tak, jak se tatarák servíruje například ve Francii.

PRIMA TIPY, JAK NA NEJLEPŠÍ TATARÁK:

  • Na přípravu tataráku není potřeba extra vyzrálé maso, stačí maso vyzrálé 14 dní. Jestli je pro vás chuť hovězího příliš výrazná, můžete tatarský biftek připravit i z jemnějšího masa telecího.
  • Pokud maso vyndáte z lednice, nechte ho alespoň 30 minut odstát v pokojové teplotě.
  • Výrazná dochucovadla, jako je kečup, hořčice či worcesterová omáčka, používejte s mírou - rozhodně méně znamená více a nechcete přebít chuť masa.
  • K české verzi tataráku se podávají smažené topinky z kváskového chleba. Nebojte se přílohu odlehčit a použít nasucho opečený toust nebo čerstvou bagetu. Ve Francii či Belgii se k tatarskému bifteku často podávají bramborové hranolky a čerstvý listový salát.
  • Pokud máte obavy z použití syrového žloutku, můžete místo něj do tataráku dát trochu olivového oleje. Tuto variantu rozhodně doporučujeme pro děti, těhotné ženy či starší osoby s oslabenou imunitou.
  • Pokud servírujete tatarák pro každou osobu zvlášť, použijte žloutky z křepelčích vajec - jeden kus na osobu a porci.

Pokud máte chuť na klasiku, vyzkoušejte výborný recept na tatarák podle Zdeňka Pohlreicha. Tatarák ale nemusíte připravovat jen z hovězího masa. Doporučujeme vyzkoušet výtečný tatarák z čerstvého lososa.

Vyzkoušejte i oblíbený recept na tatarák Zdeňka Pohlreicha podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty