reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Domácí višňová griotka
Autor: Domácí špajzka Domácí višňová griotka

Domácí višňová griotka

Hodnoceno: 3x
Sladký likér překvapivě snadno vyrobíte doma. Jak to, že vás to ještě nenapadlo? Nevadí, letos to napravíte. Můžeme vám doporučit jediné, naložte si, co nejvíce višní můžete. Jakmile totiž griotku po sedmi týdnech ochutnáte, budete se k ní stále častěji vracet. A pokud zmizí dřív než v červnu, bude vám smutno. A pokud hodláte tímto likérem obdarovat své přátele a rodinné příslušníky, očekávejte příští rok záplavu dopisů pro Ježíška.
do 30 minut
1 litr porce

reklama

Suroviny (1 litr porce)

reklama

Postup

  1. Višně omyjte a ustřihněte stopky tak, aby na plodu zůstal zhruba 1cm kousek. Skládejte je do uzavíratelných zavařovacích sklenic a jednotlivé vrstvy prosypávejte cukrem. Na závěr zalijte alkoholem tak, aby hladina byla nad višněmi.
  2. Uzavřete a nechte 7 týdnů macerovat na světlém místě. 
  3. Griotku slijte do lahví se šroubovacím uzávěrem. Višně uchovejte v uzavíratelné sklenici a využijte podle tipů níže. 

PRIMA TIP: Po slití griotky nám zbydou višně macerované v alkoholu a cukru. Ty rozhodně není třeba vyhazovat! Lze je skvěle využít třeba na ozdobu schwarzwaldského dortu či zmrzlinových pohárů.

Domácí višňová griotka
Autor: Domácí špajzka Domácí višňová griotka

Další skvělé tipy, jak zpracovat úrodu ze zahrádky, najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH: 

Časopis Prima FRESH léto 2020

Oslavte léto pod širým nebem s čerstvým číslem časopisu Prima FRESH!

Domácí špajzka
Kamila Procházková

Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky. 

Vydalo nakladatelství CPress.

reklama

Související témata: griotka , višně , likér , Nápoje

reklama