Kamila Procházková

Domácí višňová griotka

Moje hodnocení
10x

Sladký likér překvapivě snadno vyrobíte doma. Jak to, že vás to ještě nenapadlo? Nevadí, letos to napravíte. Můžeme vám doporučit jediné, naložte si, co nejvíce višní můžete. Jakmile totiž griotku po sedmi týdnech ochutnáte, budete se k ní stále častěji vracet. A pokud zmizí dřív než v červnu, bude vám smutno. A pokud hodláte tímto likérem obdarovat své přátele a rodinné příslušníky, očekávejte příští rok záplavu dopisů pro Ježíška.

1 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Višně omyjte a ustřihněte stopky tak, aby na plodu zůstal zhruba 1cm kousek. Skládejte je do uzavíratelných zavařovacích sklenic a jednotlivé vrstvy prosypávejte cukrem. Na závěr zalijte alkoholem tak, aby hladina byla nad višněmi.
  2. Uzavřete a nechte 7 týdnů macerovat na světlém místě.
  3. Griotku slijte do lahví se šroubovacím uzávěrem. Višně uchovejte v uzavíratelné sklenici a využijte podle tipů níže.

PRIMA TIP: Po slití griotky nám zbydou višně macerované v alkoholu a cukru. Ty rozhodně není třeba vyhazovat! Lze je skvěle využít třeba na ozdobu schwarzwaldského dortu či zmrzlinových pohárů.

Další skvělé tipy, jak zpracovat úrodu ze zahrádky, najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kamila Procházková

Kamila Procházková

Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty