Suroviny
- višně 1 kg
- cukr krupice 200 g
- vodka (brandy nebo rum) 750 ml
Postup přípravy
- Višně omyjte a ustřihněte stopky tak, aby na plodu zůstal zhruba 1cm kousek. Skládejte je do uzavíratelných zavařovacích sklenic a jednotlivé vrstvy prosypávejte cukrem. Na závěr zalijte alkoholem tak, aby hladina byla nad višněmi.
- Uzavřete a nechte 7 týdnů macerovat na světlém místě.
- Griotku slijte do lahví se šroubovacím uzávěrem. Višně uchovejte v uzavíratelné sklenici a využijte podle tipů níže.
PRIMA TIP: Po slití griotky nám zbydou višně macerované v alkoholu a cukru. Ty rozhodně není třeba vyhazovat! Lze je skvěle využít třeba na ozdobu schwarzwaldského dortu či zmrzlinových pohárů.
Domácí višňová griotka 2 Zdroj: Domácí špajzka