Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí višňová griotka
Suroviny (1 litr porce)
- višně 1 kg
- cukr krupice 200 g
- vodka, brandy nebo rum 750 ml
Postup
- Višně omyjte a ustřihněte stopky tak, aby na plodu zůstal zhruba 1cm kousek. Skládejte je do uzavíratelných zavařovacích sklenic a jednotlivé vrstvy prosypávejte cukrem. Na závěr zalijte alkoholem tak, aby hladina byla nad višněmi.
- Uzavřete a nechte 7 týdnů macerovat na světlém místě.
- Griotku slijte do lahví se šroubovacím uzávěrem. Višně uchovejte v uzavíratelné sklenici a využijte podle tipů níže.
PRIMA TIP: Po slití griotky nám zbydou višně macerované v alkoholu a cukru. Ty rozhodně není třeba vyhazovat! Lze je skvěle využít třeba na ozdobu schwarzwaldského dortu či zmrzlinových pohárů.
Další skvělé tipy, jak zpracovat úrodu ze zahrádky, najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH:
Domácí špajzka
Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky.
Vydalo nakladatelství CPress.