návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Čočkový salát po francouzsku

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Čočkový salát po francouzsku
Autor: Marek Kučera Čočkový salát po francouzsku
Senzační „obědový“ salát se poprvé proslavil ve francouzských michelinských restauracích. A je vážně na hvězdičku.

Postup

  1. Několik hodin předem namočenou čočku propláchněte, zalijte čerstvou vodou, uveďte do varu a pak pozvolna vařte doměkka, obvykle to u této čočky trvá asi 20 minut až půl hodiny. Máte-li napařovací hrnec, uvařte čočku nad parou, bude ještě lepší. Čočka by měla být měkká, ale na skus ještě pevná.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Nakrájenou sladkou bramboru (nebo mrkev či pastiňák) a cibuli promíchejte na plechu s olejem a solí. Pečte asi 30 minut nebo až oboje změkne. V polovině doby pečení plech obraťte zadní stranou dopředu, aby se zelenina propékala stejnoměrně.
  3. Kapustičky nebo kapustu nakrájejte na jemné proužky a prošlehejte zálivku s uvedených přísad. Ještě mírně teplou čočku promíchejte s trochou zálivky. Až bude zelenina hotová a vychladne zhruba na pokojovou teplotu, promíchejte ji s čočkou, nakrájenou kapustou a bazalkou a salát zakápněte zbylou zálivkou.

PRIMA TIP: Francouzi mají důvod, proč čočkové saláty povýšili na elegantní hlavní jídlo nebo stejně elegantní přílohu. Tím důvodem je drobná, ocelově šedá čočka z oblasti Puy, pevná, pikantní, luxusní. Seženete ji ve vybraných prodejnách, ale podobné druhy drobné pevné čočky najdete také v prodejnách zdravé výživy.