Suroviny
- máslová dýně 500 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- skořice 1 rulička
- olivový olej 1/4 hrnku
- čočka (nebo 400 g konzervované čočky) 250 g
- cibule (nahrubo nakrájená) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- řapíkatý celer (nasekaný) 2 ks
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1/4 hrnku
- máta (najemno nasekaná) 1 lžíce
- feta 100 g
- listový salát
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200°C. Velký pekáč vymažte olejem, dejte do něj nakrájenou dýni, sůl a čerstvě namletý pepř. Přidejte skořici a dýni zakapejte polovinou oleje. Pečte 20 minut, nebo dokud dýně není měkká a zhnědlá, potom dejte stranou.
- Uvařte čočku, pokud nepoužijete konzervu. Propláchněte ji, nechte okapat a dejte stranou. Rozehřejte zbývající olej a orestujte na něm cibuli, česnek a celer, ochuťte citronovou šťávou a kůrou a vše přidejte do uvařené čočky. Vmíchejte petržel a mátu.
- Opatrně vmíchejte dýňové kostičky a přendejte do servírovací mísy. Posypte kousky feta sýru a podávejte se zeleným salátem.
- PRIMA TIP: Čočku vařte 15-20 minut, dokud není udělaná. Nezapomeňte, se snadno rozvaří.