Pohanka obsahuje důležitou látku rutin, která pomáhá vstřebávat vitamin C a příznivě působí na cévní systém. Už jsme zmínili, že pohanka je vhodná pro ty, kdo dodržují bezlepkový jídelníček. K dostání je v podobě celých zrn i lámanky, využít můžete i pohankovou krupici nebo mouku, která je například nezbytná k přípravě pravých francouzských palačinek "galettes".
Na výběr jsou dva druhy pohanky, které se liší metodou zpracování. Pohanka má totiž tuhé slupky, které se musí odstranit, což se děje buď mechanickou cestou nebo se loupe vysokou teplotou, což někdy způsobí nepříjemnou pachuť. Pokud si tedy chcete na pohance pochutnat, poohlédněte se po zrnech mechanicky loupaných.
Pohanka je báječná příloha s oříškovou příchutí, kterou můžete kombinovat s masem, houbami, zeleninou nebo bylinkami. V zásadě s ní můžete nakládat obdobně jako s rýží. Je ale výtečná i nasladko, zkuste si z ní připravit třeba snídaňovou kaši s ovocem. A pohankovou mouku využijte k pečení sladkých moučníků.