Ryba
- pstruh (čerství ) 4 ks
- citron 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- přepuštěné máslo (na smažení) 50 g
- máslo 100 g
- hladkolistá petržel 1 svazek
- sůl
Rizoto
- pohanka 250 g
- cibule 1 ks
- červená paprika 1 ks
- zelená paprika 1 ks
- žampiony 5 ks
- česnek 2 stroužky
- olej 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Vykuchané pstruhy řádně omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Pokapejte je zvenku i uvnitř citronem, jemně osolte a obalte v hladké mouce.
- Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a ryby na něm z každé strany asi 5 minut opečte dozlatova.
- Po opečení slijte použitý tuk z pánve a dejte na pánev jednu lžíci čerstvého másla. Pstruhy na máslo položte, obraťte a přendejte na talíře.
- Na pánev s máslem nasypte omytou, osušenou a jemně nasekanou petrželku a jen velmi krátce zpěňte. Máslo s petrželkou nalijte na pstruha a poklaďte plátky citronu.
- Pohanku nasypte do vroucí mírně osolené vody a vařte 10 minut. Následně sceďte přebytečnou vodu.
- Cibuli nakrájejte na nudličky a zpěňte na oleji. Papriky nakrájejte na kostičky, žampiony na plátky, vše přisypte k cibuli a krátce opečte. Směs trochu osolte, opepřete a duste, dokud maso nezměkne. Přidejte dále prolisovaný česnek a směs smíchejte s uvařenou pohankou.
PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.
Více informací na: www.zrozeno.eu.