Suroviny
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Postup přípravy
- Kachnu opláchněte teplou vodou, odkrojte z ní všechno, co nechcete péct (dlouhou kůži na krku, biskupa a křídla) a osušte papírovou utěrkou.
- V misce si smíchejte sůl, majonézu, prolisovaný česnek a posekanou petrželku. Touto směsí potřete kachnu zevnitř i zvenčí, dejte do keramického pekáčku, zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc v chladničce marinovat.
- Druhý den nejdříve kachnu vyndejte, aby došla pokojové teploty, lépe se pak propeče. Pak uvařte pohanku – dejte ji do cca 3/4 litru vroucí osolené vody, povařte 1 minutu a pak zakryjte pokličkou a nechte dalších 20 minut stát.
- Teprve potom sceďte přebytečnou vodu a ochutnejte, jestli je pohanka dost slaná – případně dosolte. Slaná by měla být tak akorát, ale nebojte se, že bude bez chuti – kachní sádlo udělá své.
- Zatímco pohanka odpočívá, nakrájejte jablka na měsíčky i se slupkou, očistěte mrkve a pastináky a nakrájejte je na větší špalíky.
- Z kachny lehce otřete papírovou utěrkou přebytečnou marinádu, která se nestačila vsáknout. Pak kachnu podržte nohama nahoru a naplňte ji pohankou. Nemusíte ji zašívat, ale nedělejte náplň příliš “do obloučku”, protože pohanka ještě uvnitř kachny trošku nabyde a vypadávala by ven.
- Troubu rozpalte na 160 °C (horkovzduch). Do pekáčku položte plněnou kachnu prsíčky dolů. Kolem rozložte jablka a kořenovou zeleninu a vše osolte.
- Zakryjte alobalem a dejte péct na 2 hodiny. Pak alobal sundejte, zvyšte teplotu na 210 °C a pečte ještě 20 minut, pak otočte a dopékejte dalších 20 minut, aby byla kachna z obou stran pěkně zlatavá.