Jednou rukou

Bez masa: Pečené lilky s pohankou, rajčaty a parmezánem podle Kardamommy

Moje hodnocení
2x

Lilky je třeba tepelně upravit, protože obsahují jedovatý alkaloid solanin, podobně jako brambory. Pečením lilky změknou a poslouží jako sytý, a přitom téměř nekalorický základ, který můžete přidáním zeleniny, bylinek, koření, a hlavně oleje nekonečně variovat. Sladká pečená rajčata s teplým pohankovým salátem s pikantními kapary a citronovou šťávou vás okamžitě přenesou na dovolenou k moři.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Lilky překrojte podélně napůl a rozkrojené části hluboko nařízněte do tvaru mřížky od kraje ke kraji.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte do 10 lžic oleje. Promíchejte a olej vetřete do zářezů i z vnější strany lilků. Posolte je a popepřete a vložte lilky na plech. Přidejte k nim čtyři rajčata, osolte je a zakápněte olejem (klidně česnekovým, pokud vám zbyl). Pečte vše v předehřáté troubě zhruba 30 minut doměkka.
  3. Pohanku propláchněte a uvařte podle návodu na obalu – buď v osolené vodě nebo v zeleninovém vývaru. Podle potřeby ji na závěr sceďte a nechte přiklopenou.
  4. Mezitím nakrájejte zbylá rajčata na drobné kostičky. Pak je vsypte do teplé pohanky, osolte, opepřete a promíchejte s 2 lžícemi oleje (klidně česnekovým, pokud vám zbyl). Podle chuti můžete přidat i šťávu z poloviny citronu.
  5. Na upečené lilky navrstvěte pohankový salát, postrouhejte je parmazánem, ozdobte bazalkou, pokrájenými kapary, nadrobno nasekanou jarní cibulkou a semínky. Podávejte teplé s pečenými rajčaty.
PRIMA TIP: Parmazán můžete obměnit za balkánský sýr či feta sýr a jarní cibulku za 2 hrsti klíčků.

Vyzkoušejte recept na cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jednou rukou

Tereza Veselková Jednou rukou

Blogerka Kardamomma je máma dvou holčiček. Žije v podhůří Jeseníků a ráda vaří pro svou rodinu a přátele zdravá, barevná, a hlavně lahodná jídla. Jako vystudovaná grafička je stejně ráda i fotí a prezentuje na blogu Kardamomma.cz. V roce 2020 se stala Objevem roku v anketě Food Blog roku a o rok později se ve stejné soutěži umístila mezi TOP 15 food blogy v Česku. Na blogu i ve své kuchařce ukazuje krásu přírody i poctivých surovin a v receptech se snaží kombinovat hodně zeleniny a zdravých potravin. Myslí však hlavně na to, aby jídla chutnala dětem i dospělým a jejich příprava byla co nejjednodušší. Zvládnete ji jednou rukou, pokud máte v druhé třeba dítě, skleničku vína nebo foťák.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty