Suroviny
- lilek (velký) 4 ks
- česnek 8 stroužků
- olivový olej 12 lžic
- rajčata (střední) 14 ks
- pohanková lámanka 400 g
- citronová šťáva z ½ citronu
- parmazán 50 g
- bazalka 2–3 snítky
- kapary 1–2 lžíce
- semínka (slunečnicová, dýňová..., opražená) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Lilky překrojte podélně napůl a rozkrojené části hluboko nařízněte do tvaru mřížky od kraje ke kraji.
- Česnek oloupejte a prolisujte do 10 lžic oleje. Promíchejte a olej vetřete do zářezů i z vnější strany lilků. Posolte je a popepřete a vložte lilky na plech. Přidejte k nim čtyři rajčata, osolte je a zakápněte olejem (klidně česnekovým, pokud vám zbyl). Pečte vše v předehřáté troubě zhruba 30 minut doměkka.
- Pohanku propláchněte a uvařte podle návodu na obalu – buď v osolené vodě nebo v zeleninovém vývaru. Podle potřeby ji na závěr sceďte a nechte přiklopenou.
- Mezitím nakrájejte zbylá rajčata na drobné kostičky. Pak je vsypte do teplé pohanky, osolte, opepřete a promíchejte s 2 lžícemi oleje (klidně česnekovým, pokud vám zbyl). Podle chuti můžete přidat i šťávu z poloviny citronu.
- Na upečené lilky navrstvěte pohankový salát, postrouhejte je parmazánem, ozdobte bazalkou, pokrájenými kapary, nadrobno nasekanou jarní cibulkou a semínky. Podávejte teplé s pečenými rajčaty.
PRIMA TIP: Parmazán můžete obměnit za balkánský sýr či feta sýr a jarní cibulku za 2 hrsti klíčků.
Vyzkoušejte recept na cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE