Kuře
- celé kuře (ideálně farmářské) 1 ks (o váze cca 1,3 kg)
- crème fraîche (nebo tučná zakysaná smetana) 300 g
- česnek (na jemné plátky) 4 stroužky
- šalotka (na plátky) 1 ks
- hladkolistá petržel (jen lístky, nasekané najemno) 1 velký svazek
- tymián 3 snítky
- hrubá mořská sůl 1/2 lžičky
- černý pepř (nahrubo namletý) 1/2 lžičky
Frikasé
- cibule (malá) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- tuřín (lze nahradit ředkvičkami) 6 malých ks
- olivový olej 50 ml
- zelený chřest 1 svazek
- drůbeží vývar 100 ml
- suché bílé víno 50 ml
- hrášek (čerstvý nebo mražený) 300 g
- edamame boby (i mražené, nebo zelené fazolky) 300 g
- brambory (malé, uvařené předem asi 10 minut) 250 g
- rozmarýn 1 snítka
- šalvěj 1 snítka
- jarní cibulka 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- citronová šťáva
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře opláchněte a důkladně osušte. V misce promíchejte smetanu s česnekem, šalotkou, petrželkou a tymiánem. Polovinou směsi vyplňte břišní dutinu kuřete, svažte mu nožky kuchyňským provázkem a zbylou směsí ho důkladně potřete včetně záhybů u stehen a křidélek. Posypte ho hrubou solí a dejte do pekáče.
- Vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu. Pokud se vypečená šťáva začne připékat, podlijte kuře trochou vody. Před podáváním nechte kuře asi 15 minut odpočívat, aby se šťávy v něm rovnoměrně rozložily.
- Během pečení kuřete si připravte frikasé. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte polovinu oleje. Vsypte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a restujte asi 3 minuty. Přidejte na čtvrtky nakrájené tuříny a opékejte asi 10 minut, pak dejte stranou. Mezitím odkrojte tuhé konce chřestu, spodní část nakrájejte na kolečka a vršky ponechte vcelku.
- Do pánve vsypte na poloviny rozkrojené brambory a nakrájený chřest, restujte 2 až 3 minuty, pak vlijte vývar a víno. Osolte, opepřete a vařte asi 10 minut. Stranou si v osolené vodě uvařte hrášek a boby, asi 3 minuty. Sceďte je a vsypte do pánve. Přidejte lístky bylinek, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, opékejte ještě asi 2 minuty. Nakonec přesuňte všechnu zeleninu včetně špiček chřestu na podávací talíř a zakapejte zbylým olivovým olejem, případně dochuťte. Frikasé můžete podávat i vlažné.
PRIMA TIP: Kuře získá na lehkosti i tím, že se při pečení nepoužívá už žádný další tuk, stačí ten vlastní plus tučná smetana. Chcete-li napodobit jemnou chuť pravého crème fraîche, vmíchejte do ½ l smetany ke šlehání asi 2 lžíce podmáslí. Nechte stát v chladu přes noc a před použitím prošlehejte. Kompozice frikasé je dána dostupností zeleniny, můžete ji různě obměňovat.
Vyzkoušejte také výborné pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou