Suroviny
- vepřová kýta (vykostěná (asi 2 kg), můžete použít i plec) 1 ks
- pivo 1 l
- černý pepř 8 kuliček
- bobkový list 2 ks
- hřebíček 2 ks
- cibule (nařezaná na silnější plátky) 3 ks
Směs na potírání
- šťáva z výpeku 100 ml
- meruňkový džem 60 g
- dijonská hořčice 10 - 20 ml
Postup přípravy
- Do hrnce dejte maso, pivo a koření, přiveďte k varu a nechte 30 minut probublávat. Potom nechte vychladnout.
- Vyndejte maso z hrnce, ořízněte přebývající kůži a tuk, ostrým nožem maso nařízněte křížem krážem. Pekáč vymažte olejem, na dno položte cibuli a na ní maso. Zakryjte pokličkou nebo fólií a pečte 40 minut na 160 °C, potom zvyšte teplotu na 180 °C.
- Vyšlehejte dohromady všechny ingredience na potírání. Mašlovačkou naneste směs na maso ze všech stran a pečte odkryté dalších asi 20 minut. Potom vyndejte pekáč z trouby, potřete maso zbývající směsí a pečte ještě 20 minut. Kontrolujte, zda se maso nebo šťáva nepřipékají.
PRIMA TIP: Kdyby to vypadalo, že se šťáva začne připékat, přidejte do pekáče ještě další tekutinu.
Vyzkoušejte také výtečné trhané vepřové maso s domácí BBQ omáčkou podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE