Suroviny
- hlávkové zelí 1 ks
- cibule 1 ks
- vepřové plecko (s tukem nebo libovější bůček) 1 kg
- máslo 100 g
- sůl
- chléb
- pepř
Postup přípravy
- Nejdřív nakrájejte zelí a cibuli nahrubo. Pak připravte maso. Vrstvu sádla nařežte křížem krážem na čtverečky, důkladně osolte a vydatně opepřete čerstvě mletým pepřem.
- Na plotně nasucho rozpalte kastrol, ve kterém pak budete maso péct i v troubě. Vepřové položte do rozpáleného kastrolu pokrájenou stranou dolů a opečte do tmavohněda. Pak ho lehce opečte i z ostatních stran a stáhněte ze sporáku.
- Do kastrolu nasypte zelí s cibulí a maso otočte tučným navrch. Položte na něj máslo a vložte do trouby vyhřáté na 250 °C. Ihned ztlumte na 130 °C a pečte 4 až 5 hodin. Vepřové bude krásně šťavnaté a rozpečené úplně doměkka! Maso podávejte nakrájené s opečenými topinkami a vrstvou zelí s cibulí.