Suroviny
- vepřové plecko (s kostí a kůží) 1,8 kg
- kmín 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- sůl po 1 lžíci
- olivový olej 4 lžíce
- cibule 500 g
- mrkev 500 g
- brambory ( se slupkou) 500 g
- česnek 4 stroužky
- zeleninový vývar 250 ml (dle potřeby)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 stupňů. Ostrým nožem na několika místech lehce nařízněte kůži. V misce smíchejte kmín, papriku, sůl, pepř a polovinu oleje a dvěma třetinami této směsi potřete maso.
- Na pekáč dejte cibuli, mrkev, brambory a česnek a pokapejte zbývajícím olejem a kořenicí směsí. Do pekáče vložte maso tučnou stranou nahoru.
- V troubě pečte maso a zeleninu 3–4 hodiny nebo tak dlouho, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne 65 stupňů. Pokud je třeba, podlévejte vývarem, aby se zelenina příliš nevysušila.
- Vyjměte z trouba a nechte nejméně 5 minut odpočívat. Podle chuti podávejte současně se zeleninou z pekáče.
Vyzkoušejte také vepřovou pečeni podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Vepřová pečeně se silnou šťávou – perfektní nedělní oběd