Pečeně
- vepřová pečeně 1 kg
- pepř
- cibule 1 ks
- zelenina (kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)) 300 g
- med 4 lžíce
- celý kmín 1 lžička
- sójová omáčka 10 lžic
Salát
- jablka 1 ks
- citronová šťáva
- vinný ocet 1 lžíce
- slunečnicový olej 6 lžic
- celý kmín
- sůl
- pepř
- bílé zelí 1/2 hlávky
- cibule 1 ks
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Maso potřete pepřem a kůži nařízněte ve dvou směrech do mřížky. Pečeni položte kůží dolů do pekáče a přilijte 500 ml vařící vody. Zhruba 30 minut poduste v troubě.
- Mezitím očistěte cibuli a kořenovou zeleninu, nahrubo nakrájejte a přisypte kolem pečeně. V průběhu pečení opakovaně polévejte vypečenou šťávou. Po 30 minutách maso otočte a pečte dalších 30 minut. Promíchejte med, kmín a sójovou omáčku. Troubu stáhněte na 180 °C a pečeni potírejte připravenou směsí. Po cca 30 minutách maso z trouby vyndejte.
- Na salát oloupejte jablka, vykrojte jádřince, nakrájejte na slabé plátky a vložte do citronové šťávy. Z vinného octa, slunečnicového oleje, kmínu, soli a pepře připravte marinádu. Ze zelí vyřízněte košťál a zelí i cibuli nastrouhejte najemno a přibližně 4 minuty blanšírujte ve vařící vodě, poté vodu slijte. Ještě za tepla promíchejte s jablky a marinádou.
- Vepřovou pečeni podávejte se salátem a případně bramborovým knedlíkem.