Vepřová pečeně na mléce

Moje hodnocení
2x

Při prvním setkání s tímto receptem, který patří k italské klasice, je obvykle pochybovačnost. Výsledek ovšem předčí všechna očekávání a české „vepřovce“ přidělí do repertoáru jednu velmi luxusní sestřenici.

6 porcí
120 minut
italská

Suroviny

  • vykostěná vepřová pečínka cca 2 kg
  • olivový olej 2 lžíce
  • máslo 50 g
  • česnek, oloupaný a rozpůlený 5 stroužků
  • několik lístků čerstvé šalvěje (není nutné)
  • plnotučné mléko, horké 1,5 litru
  • tence oloupaná kůra (jen žlutá část) z 2 citronů, ideálně bio
  • mořská sůl a čerstvě nadrcený černý pepř

Postup přípravy

  1. Maso ze všech stran důkladně osolte a opepřete. Ve velké (aby se do ní maso vešlo) silnostěnné pánvi s pokličkou nebo v bytelném plochém kastrolu rozehřejte olivový olej a opečte na něm maso ze všech stran. Olej z pánve slijte.
  2. V pánvi teď rozehřejte máslo, přidejte česnek a lístky šalvěje, pokud je používáte, a než se začne česnek barvit, vraťte do pánve maso. Vlijte tolik horkého mléka, aby sahalo do tří čtvrtin výšky masa. Uveďte do varu, vložte proužky kůry a příkon snižte. Nádobu přikryjte pokličkou, ale ponechte malou škvírku a velice pomalu vařte asi 1 ½ až 2 hodiny. Maso nechte úplně na pokoji.
  3. Až bude vše hotové, mléko se díky působení citronu srazí do hnědých, neuvěřitelně lahodných výpečků. Maso opatrně vyndejte, nakrájejte ho na plátky a podávejte přelité omáčkou.

PRIMA TIP: Kouzlo chuti „maiale al latte“ se odehraje díky chemické reakci mezi mlékem a citronem. Výsledek se nemusí na pohled zdát tak vábný, ale ta chuť za to opravdu stojí, v Itálii je téměř zbožněná už po staletí. Za zmínku stojí i fakt, že příprava vás nestojí takřka žádnou práci.

Dalších více než 70 originálních receptů najdete v novém jarním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty