Suroviny
- vepřová pečeně (vykostěná ) cca 2 kg
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 50 g
- česnek (oloupaný a rozpůlený) 5 stroužků
- šalvěj (čerstvé,není nutné) několik lístků
- plnotučné mléko (horké) 1,5 litru
- citronová kůra (tence oloupaná kůra,jen žlutá část, ideálně bio) ze 2 citrónů
- mořská sůl
- pepř (čerstvě nadrcený černý)
Postup přípravy
- Maso ze všech stran důkladně osolte a opepřete. Ve velké (aby se do ní maso vešlo) silnostěnné pánvi s pokličkou nebo v bytelném plochém kastrolu rozehřejte olivový olej a opečte na něm maso ze všech stran. Olej z pánve slijte.
- V pánvi teď rozehřejte máslo, přidejte česnek a lístky šalvěje, pokud je používáte, a než se začne česnek barvit, vraťte do pánve maso. Vlijte tolik horkého mléka, aby sahalo do tří čtvrtin výšky masa. Uveďte do varu, vložte proužky kůry a příkon snižte. Nádobu přikryjte pokličkou, ale ponechte malou škvírku a velice pomalu vařte asi 1 ½ až 2 hodiny. Maso nechte úplně na pokoji.
- Až bude vše hotové, mléko se díky působení citronu srazí do hnědých, neuvěřitelně lahodných výpečků. Maso opatrně vyndejte, nakrájejte ho na plátky a podávejte přelité omáčkou.
PRIMA TIP: Kouzlo chuti „maiale al latte“ se odehraje díky chemické reakci mezi mlékem a citronem. Výsledek se nemusí na pohled zdát tak vábný, ale ta chuť za to opravdu stojí, v Itálii je téměř zbožněná už po staletí. Za zmínku stojí i fakt, že příprava vás nestojí takřka žádnou práci.