Živáňská vepřová pečeně připravená v troubě

Moje hodnocení
74x

Původ živáňské pečeně je poněkud nejasný a složení se také hodně mění. Jisté však je, že toto jídlo patřilo k nejoblíbenějším a nejslavnostnějším kouskům československé gastronomie 60. a 70. let, i když jeho prapodstatou je prý starobylé pečení v jámě vykopané v zemi (oblíbený způsob kočovníků, dodnes se uchovávají recepty na drůbež pečenou v obalu z jílu v jámách) a nedílným prvkem to, že se peče zároveň s přílohou – bramborami.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • vepřová krkovice 600 g
  • olej
  • plnotučná hořčice 2 lžíce
  • česnek (česnek, prolisovaný) 3 stroužky
  • uzená slanina 150 g
  • brambory 800 g
  • klobása (pikantnost zvolte dle vašich preferencí) 200 g
  • cibule 3 ks
  • paprika 1 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • paprika a/nebo chilli koření na dochucení

Existuje také variace na jehle. Někteří dávají přednost směsi masa (vepřové – hovězí či telecí – drůbeží). Maso se krájí na tenké plátky a nechává namarinovat, nejlépe přes noc. Pečení v jámě dnes zastoupí pekáč, ale víc se ujalo zapečení v balíčku z alobalu, které zajistí rovnoměrnou distribuci tepla a šťavnatost výsledné směsi, čímž nejlépe napodobí původní postup.

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na plátky, naklepejte, osolte a opepřete. Olej promíchejte s hořčicí a česnekem, maso naložte do této směsi a nechte v chladu odležet, nejlépe přes noc.
  2. Připravte si dostatečně velký kus alobalu, nejlépe dvojitého, abyste do něj mohli suroviny dobře zabalit. Můžete vytvořit jeden velký balíček nebo dva až tři menší. Doprostřed pak střídavě vrstvěte plátky slaniny, oloupané a na kolečka nakrájené brambory, kolečka klobásy, namarinované maso, kolečka cibule a proužky papriky. Vrstvy lehce osolte a okořeňte podle chuti a skládejte tak dlouho, až spotřebujete všechny suroviny. Troubu předehřejte na 230 °C.
  3. Balíčky pevně uzavřete a vytlačte z nich vzduch (to je důležité, aby se maso příliš nedusilo, ale peklo). Položte je na mřížku ve střední části trouby a pečte asi 40 až 50 minut. Opatrně otevřete a podívejte se, že je maso dobře propečené, případně nechte ještě otevřené balíčky trochu zapéct pod grilem.

PRIMA TIP: Do živáňské se kromě různých druhů masa přidává i různá zelenina či koření. Často se dávají rajčata nebo i kečup, ale jelikož pouštějí hodně šťávy mohou způsobit, že se maso opět spíš dusí než peče, a vzhled živáňské pak není tak lákavý. Oblíbenou přílohou je zeleninová čalamáda, v níž jsou rajčata už velmi vítaná.

Další výtečné recepty ze slovenské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 11. března:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty