Nádivka
Postup přípravy
- Do mléka rozklepněte 3 žloutky, přidejte špetku muškátového oříšku a toastový chleba nakrájený na kostičky. Přidejte nakrájenou slaninu, petrželku, opepřete, osolte a vše promíchejte.
- Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Po částech ho přidejte do směsi na nádivku a znovu promíchejte.
- Kuře nasolte ze všech stran a naplňte ho nádivkou. Pomocí špejle kuře uzavřete, aby nádivka nevytekla.
- Dno pekáčku poklaďte nahrubo nakrájenou cibulí, přidejte kousek másla a pak vložte kuře zády nahoru. Vše podlijte trochou vody.
- Ze zbytku nádivky udělejte koule a přidejte do pekáče. Pekáč vložte na plech a dejte do trouby. Pečte asi hodinu a v průběhu podlívejte vypečenou šťávou. Na posledních 20 minut kuře otočte.
- Hotové kuře dejte odležet na talíř a přikryjte alobalem. Vypečenou šťávu sceďte a nechte svařit na pánvi. Přidejte trochu hladké mouky a promíchejte. Pak zalijte studeným vývarem a nechte 20 minut povařit. Podle potřeby dosolte a potom přeceďte.
- Kuře naporcujte a nandejte na talíř spolu s nádivkou. Podávejte s omáčkou.
Vyzkoušejte také lahodné pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE