Čerstvý fenykl má lehce nasládlou chuť s lékořicovým podtónem, je to zelenina velmi křehká a šťavnatá, ale přitom poměrně pevná, takže pokud ji nakrájíte na velmi tenké plátky, lze ji konzumovat i zasyrova. Zároveň je ale vhodná i pro tepelnou úpravu, protože se jen tak nerozvaří a zachovává si tvar i strukturu. Například pečením navíc krásně zkaramelizuje a její chuť ještě více zesládne.
Spoustu lidí fenykl (koření) nemá ráda právě pro výraznou lékořicovou chuť a proto se ani neodhodlá vyzkoušet ten čerstvý. Z vlastní zkušenosti ale můžu říct, že v čerstvé formě je fenykl opravdu výborný. Pro začátek nicméně doporučuji fenykl tepelně upravit. Nakrájejte ho třeba na klínky a upečte ho s kuřetem v jednom pekáči.
Z fenyklu lze připravit i výborné svěží saláty - velmi často se kombinuje s pomeranči. Rozhodně nevyhazujte ani drobné zelené lístečky podobné kopru - jsou skvělé na ozdobu.