Maso
- kuřecí stehenní řízek 450 g
- hladká mouka 120 g
- kukuřičný škrob 60 g
- voda 160 ml
- vejce 1 ks
- rostlinný olej 500 ml
- sůl 1 lžíce
- bílý pepř (mletý ) 1 lžička
Omáčka
- zázvor (čerstvý ) 70 g
- česnek 2 stroužky
- chilli papričky (sušené,podle chuti)
- sójová omáčka 45 ml
- vinný ocet 45 ml
- pomerančová šťáva (100% ) 45 ml
- cukr krupice 30 g
Salát
- salátová okurka 1 ks
- fenykl (čerstvý ) 1 bulva
- vinný ocet 100 ml
- voda 50 ml
- cukr krupice 30 g
- sezamová semínka
- bobkový list 2 ks
- sůl
- pepř celý
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na menší kousky. Ve větší míse smíchejte mouku, škrob, sůl a pepř. Přidejte vajíčko, vodu a vše pořádně promíchejte. Maso naložte do marinády a nechte odpočinout přibližně 30 minut.
- Připravte zálivku na salát. Do menšího kastrolu dejte vinný ocet, vodu, cukr a koření. Přiveďte k varu a odstavte z ohně. Na mandolíně (případně škrabkou) nakrájejte okurku a fenykl na tenké plátky. Zalijte vychladlým nálevem a dejte do lednice.
- Do hlubší pánve nalijte olej a zahřejte na teplotu přibližně 160 stupňů. Uležené kousky masa postupně fritujte v rozpáleném oleji. Kousky by měly být minimálně ze dvou třetin ponořené v oleji. Smažte přibližně 40 vteřin, poté kousky vytáhněte do připravené nádoby (do které můžete na dno dát papírové ubrousky) a nechte okapat přebytečný olej. Po osmažení všech kousků postup zopakujte, tentokrát smažte maso dozlatova. Dvojité smažení zaručí, že těstíčko zůstane pořád pevné a nebude se odlupovat.
- V nové pánvi zahřejte 2 lžíce oleje. Přidejte na tenké nudličky nakrájený zázvor a nadrobno nasekaný česnek. Chvilku restujte, dejte pozor, aby se česnek nespálil. Přilijte sójovou omáčku, ocet, pomerančovou šťávu, cukr a chilli papričky. Vše přiveďte k varu a minutu povařte. Poté odstavte z ohně a nechte chvilku odležet. Ještě teplou omáčkou přelijte smažené kuřecí kousky a vše důkladně promíchejte.
- Maso podávejte s uleželým salátem, případně s vařenou jasmínovou rýží.
Kuře ve sladkokyselé omáčce s fenyklovo-okurkovým salátem 2 Zdroj: archiv Pavel Berky