Hrachové pyré ze žlutého hrachu s pečenou zeleninou

Moje hodnocení
15x

Hrachové pyré může být delikatesou, která rozhodně nebude připomínat kaši ze školní jídelny. Stačí pěkně naservírovat s pečenou zeleninou, dochutit výborným olejem a perfektní oběd, po kterém se budou všichni olizovat až za ušima, je na světě.

2 porce
60 minut

Pyré

Zelenina

K podávání

  • konopné semínko (na posypání)

Postup přípravy

  1. Hrách zalijte vodou, osolte a vařte, dokud se nezačně rozpadat a tvořit kaši. Mělo by v ní být trochu zbylé vody, ale ne moc, aby nebylo pyré moc řídké. Po uvaření nechte asi 5 minut přiklopené pod poklicí, aby hrách pustil ještě více škrobu.
  2. Po odležení hrách ochuťte mletým koriandrem, přidejte lžíci olivového oleje nebo másla a rozmixujte dohladka na pyré.
  3. Než se uvaří kaše, dejte péct zeleninu. Oloupanou červenou řepu nakrájejte na slabé rovnoměrné plátky (maximálně 0,5 cm). Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  4. Fenykl nakrájejte na klínky. Cuketu nakrájejte na plátky silné asi 1 centimetr. Fenykl s cuketou dejte do mísy, zalijte asi lžící olivového oleje, osolte, přidejte tymián, trochu čerstvě mletého pepře a rozložte na plech vedle řepy.
  5. Plech se zeleninou vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba) a pečte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  6. Na talíř naservírujte pyré se zeleninou a posypejte konopným semínkem.

PRIMA TIP: Nebojte se experimentovat s kořením. Na zeleninu se hodí různé bylinkové směsi, např. za´atar nebo čubrica. Skvělé bývá i koření na ryby, které kromě bylinek obsahuje trochu kurkumy a citronové kůry.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty