Pyré
- hrách (žlutý půlený hrách (např. Probio)) 220 g
- olivový olej (nebo máslo)
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Zelenina
- červená řepa 2 menší bulvy (asi 250 g)
- fenykl 1 bulva
- cuketa 150 g
- olivový olej 1 lžíce
- sušený tymián 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání
- konopné semínko (na posypání)
Postup přípravy
- Hrách zalijte vodou, osolte a vařte, dokud se nezačně rozpadat a tvořit kaši. Mělo by v ní být trochu zbylé vody, ale ne moc, aby nebylo pyré moc řídké. Po uvaření nechte asi 5 minut přiklopené pod poklicí, aby hrách pustil ještě více škrobu.
- Po odležení hrách ochuťte mletým koriandrem, přidejte lžíci olivového oleje nebo másla a rozmixujte dohladka na pyré.
- Než se uvaří kaše, dejte péct zeleninu. Oloupanou červenou řepu nakrájejte na slabé rovnoměrné plátky (maximálně 0,5 cm). Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Fenykl nakrájejte na klínky. Cuketu nakrájejte na plátky silné asi 1 centimetr. Fenykl s cuketou dejte do mísy, zalijte asi lžící olivového oleje, osolte, přidejte tymián, trochu čerstvě mletého pepře a rozložte na plech vedle řepy.
- Plech se zeleninou vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba) a pečte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Na talíř naservírujte pyré se zeleninou a posypejte konopným semínkem.
PRIMA TIP: Nebojte se experimentovat s kořením. Na zeleninu se hodí různé bylinkové směsi, např. za´atar nebo čubrica. Skvělé bývá i koření na ryby, které kromě bylinek obsahuje trochu kurkumy a citronové kůry.