zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Voňavé kari s fenyklem a lilkem podle Elly Woodward
Autor: Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka Voňavé kari s fenyklem a lilkem podle Elly Woodward

Voňavé kari s fenyklem a lilkem podle Elly Woodward

Hodnoceno: 4x
Hřejivá a sytá zeleninová jídla zvládají mistrovsky Indové. Jednou z nejčastějších úprav je kari – hustá omáčka s kousky dušené zeleniny s úžasnou vůní. Tu jí dodává koření, obvykle skořice, badyán, hřebíček, kardamom, římský kmín, které se postará i o jemnou a zároveň intenzivní chuť, která vás nutí k dalšímu soustu. Podávejte s dušenou rýží nebo plackami čápátí.
do 2 hodin
4 porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Lilek podélně rozkrojte na půl a znovu na půl a pak nakrájejte na kostky. Rozložte je na připravený plech. Zalijte je 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete a pečte v rozehřáté troubě asi 35–40 minut dozlatova. 
  2. Fenykl nakrájejte na nudličky a přidejte je po 30 minutách k lilku. Pečte zhruba 10 minut, až zezlátne. 
  3. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na tenké plátky. Chilli papričku nakrájejte na plátky, čerstvý zázvor nadrobno (nemusíte ho ani loupat). 
  4. V hrnci rozehřejte zbylý olej a opékejte na středním stupni cibuli, česnek, chilli papričku a čerstvý zázvor dozlatova, asi 8 minut. Pokud používáte sušený, vmíchejte ho po 5 minutách. Přidejte koření garam masala a za občasného promíchání ho nechte rozvonět, asi 3 minuty.
  5. Přilijte konzervovaná rajčata a opečený fenykl a lilek. Zahřívejte k varu, snižte teplotu a nechte zhruba 50 minut mírně vařit, až zelenina změkne. Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu horké vody. Dochuťte chilli vločkami a podávejte. 

PRIMA TIP: Garam masala je koření, jehož název lze přeložit jako horká směs nebo horké koření. Odkazuje na to, že směs tělo prohřívá i zároveň, že jednotlivé druhy je třeba nejprve nasucho opražit, aby se rozvoněly. Tuto typickou indickou směs si chystá každá rodina podle svého ověřeného receptu, u nás ji koupíte zpravidla už hotovou. Umíchat si ji můžete i sami z římského kmínu, semínek koriandru, drceného kardamomu, hřebíčku, muškátového oříšku, cejlonské skořice a kajenského pepře. Poměry si upravte podle své chutě. 

Voňavé kari s fenyklem a lilkem podle Elly Woodward
Autor: Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka Voňavé kari s fenyklem a lilkem podle Elly Woodward

reklama

Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka
Ella Woodward-Mills

Svou první knihou Lahodně s Ellou způsobila Ella Woodward doslova revoluci ve vnímání vegetariánství. Ukázala, že čistě zeleninová jídla mohou být sexy a oslovit i ty, kteří běžně jedí maso. Vegetariánkou se totiž nestala proto, aby zachránila zvířata, ale kvůli dlouhé vleklé nemoci, kterou úpravou stravy nakonec vyléčila. Při vaření promýšlí výsledný dojem, jídlo musí krásně vonět, chutnat i vypadat. Ve své poslední – veganské – kuchařce shrnuje 100 nejoblíbenějších a nejozkoušenějších receptů z večeří pro přátele, pop-up akcí, lahůdkářství i svého bistra a ukazuje, že jíst zdravě a vegansky od rána do večera je báječná jízda pro všechny smysly. Recepty doplňuje i Ellin příběh a praktický návod na veganství v běžném životě. 
Vydalo nakladatelství Knihy Omega