Ella Woodward

Voňavé kari s fenyklem a lilkem podle Elly Woodward

Moje hodnocení
5x

Hřejivá a sytá zeleninová jídla zvládají mistrovsky Indové. Jednou z nejčastějších úprav je kari – hustá omáčka s kousky dušené zeleniny s úžasnou vůní. Tu jí dodává koření, obvykle skořice, badyán, hřebíček, kardamom, římský kmín, které se postará i o jemnou a zároveň intenzivní chuť, která vás nutí k dalšímu soustu. Podávejte s dušenou rýží nebo plackami čápátí.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • velký lilek 1 ks
  • rostlinný olej 4 lžíce
  • fenykl 1 ks
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • červená chilli paprička 1 ks
  • mletý zázvor (nebo 2cm kousek čerstvého) 1 lžíce
  • koření garam masala 1 lžička
  • konzervovaná sekaná rajčata 800 g (2 plechovky)
  • chilli (chilli vločky) 1 špetka
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Lilek podélně rozkrojte na půl a znovu na půl a pak nakrájejte na kostky. Rozložte je na připravený plech. Zalijte je 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete a pečte v rozehřáté troubě asi 35–40 minut dozlatova.
  2. Fenykl nakrájejte na nudličky a přidejte je po 30 minutách k lilku. Pečte zhruba 10 minut, až zezlátne.
  3. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na tenké plátky. Chilli papričku nakrájejte na plátky, čerstvý zázvor nadrobno (nemusíte ho ani loupat).
  4. V hrnci rozehřejte zbylý olej a opékejte na středním stupni cibuli, česnek, chilli papričku a čerstvý zázvor dozlatova, asi 8 minut. Pokud používáte sušený, vmíchejte ho po 5 minutách. Přidejte koření garam masala a za občasného promíchání ho nechte rozvonět, asi 3 minuty.
  5. Přilijte konzervovaná rajčata a opečený fenykl a lilek. Zahřívejte k varu, snižte teplotu a nechte zhruba 50 minut mírně vařit, až zelenina změkne. Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu horké vody. Dochuťte chilli vločkami a podávejte.

PRIMA TIP: Garam masala je koření, jehož název lze přeložit jako horká směs nebo horké koření. Odkazuje na to, že směs tělo prohřívá i zároveň, že jednotlivé druhy je třeba nejprve nasucho opražit, aby se rozvoněly. Tuto typickou indickou směs si chystá každá rodina podle svého ověřeného receptu, u nás ji koupíte zpravidla už hotovou. Umíchat si ji můžete i sami z římského kmínu, semínek koriandru, drceného kardamomu, hřebíčku, muškátového oříšku, cejlonské skořice a kajenského pepře. Poměry si upravte podle své chutě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ella Woodward

Knihy Omega Ella Woodward

Pokud máte Ellinu první kuchařku a vaříte podle ní, určitě pravidelně odpovídáte na dotazy, čím to, je že vypadáte tak báječně a mladě a možná po vás ostatní také chtějí recepty na ta dobrá jídla, co si nosíte do práce či do školy.

V nové knize se proto Ella zaměřila na občerstvení pro přátele a vymyslela spoustu zdravých a především výborných receptů pro nejrůznější příležitosti – od společné snídaně přes slavnostní oběd, přátelskou večeři či piknik. Ella umí fantasticky kombinovat chutě, vůně a textury potravin a zároveň dbá i na jejich výživovou hodnotu a vliv na zdraví. S Ellou se k němu projíte.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty