Suroviny
- lilek (velký ) 1 ks
- rostlinný olej 4 lžíce
- fenykl 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- chilli papričky (červená ) 1 ks
- zázvor (mletý nebo 2cm kousek čerstvého) 1 lžíce
- koření garam másala 1 lžička
- rajčata (konzervovaná sekaná ) 800 g (2 plechovky)
- chilli (vločky) 1 špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Lilek podélně rozkrojte na půl a znovu na půl a pak nakrájejte na kostky. Rozložte je na připravený plech. Zalijte je 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete a pečte v rozehřáté troubě asi 35–40 minut dozlatova.
- Fenykl nakrájejte na nudličky a přidejte je po 30 minutách k lilku. Pečte zhruba 10 minut, až zezlátne.
- Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na tenké plátky. Chilli papričku nakrájejte na plátky, čerstvý zázvor nadrobno (nemusíte ho ani loupat).
- V hrnci rozehřejte zbylý olej a opékejte na středním stupni cibuli, česnek, chilli papričku a čerstvý zázvor dozlatova, asi 8 minut. Pokud používáte sušený, vmíchejte ho po 5 minutách. Přidejte koření garam masala a za občasného promíchání ho nechte rozvonět, asi 3 minuty.
- Přilijte konzervovaná rajčata a opečený fenykl a lilek. Zahřívejte k varu, snižte teplotu a nechte zhruba 50 minut mírně vařit, až zelenina změkne. Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu horké vody. Dochuťte chilli vločkami a podávejte.
PRIMA TIP: Garam masala je koření, jehož název lze přeložit jako horká směs nebo horké koření. Odkazuje na to, že směs tělo prohřívá i zároveň, že jednotlivé druhy je třeba nejprve nasucho opražit, aby se rozvoněly. Tuto typickou indickou směs si chystá každá rodina podle svého ověřeného receptu, u nás ji koupíte zpravidla už hotovou. Umíchat si ji můžete i sami z římského kmínu, semínek koriandru, drceného kardamomu, hřebíčku, muškátového oříšku, cejlonské skořice a kajenského pepře. Poměry si upravte podle své chutě.