Lasagne mají svůj původ v italské Neapoli. Původně jde o pokrm, ve kterém se vrství pláty těstovin, bešamelová omáčka a maso. Existuje ale mnoho dalších variací a lasagne můžete vrstvit, s čím je libo. Oblíbené jsou lasagne bolognese s masovým ragú, často se používají i plátky lilku nebo cukety.
Dokonce se občas dělají "lasagne" bez těstovin, kde se místo plátů těsta používají právě plátky zeleniny. V pravém slova smyslu už samozřejmě nejde o lasagne, ale je to zdravé a chutné jídlo, které se tím těstovinovým nepochybně inspirovalo.
Plátky těstovin jdou využít i nasladko, stejně jako máme v Čechách nudle s mákem, i Italové své těstoviny rádi připravují ve sladké verzi.
Prima tip: Pokud koupíte čerstvé lasagne (nesušené), můžete je nakrájet na tenké nudličky, nechat lehce prosušit a použít jako zavářku do polévkového vývaru. Uvidíte, že nudle budou skvělé, skoro jako od babičky :)