Suroviny
- špenát (čerstvý špenát zbavený stonků) 60 g
- těstoviny (fussilli) 250 g
- klobása (čerstvá italská klobása (salsiccia)) 250 g
- strouhaný parmazán 5 lžic
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1/2 ks
- česnek (nadrobno naseknaý) 2 stroužky
- kuřecí vývar 1 litr
- nakládaná rajčata (sekaná) 1 plechovka (400 g)
- rajský protlak 2 lžíce
- ricotta (z plnotučného mléka) 250 g
- mozzarella (nastrouhaná ) 60 g
- bazalka (čerstvé bazalkové lístky, nadrobno nakrájené) 6 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C. Do velkého hrnce nalejte vodu, důkladně ji osolte a přiveďte ji k varu na vysokou teplotu. Do vody dejte špenát a vařte ho zhruba 1 minutu, dokud špenát nezvadne. Děrovanou lžící přendejte špenát do cedníku, nechte ho důkladně okapat a vychladnout na papírových utěrkách.
- Opět přiveďte vodu k varu na vysokou teplotu. Dejte do ní fusilli a vařte je podle návodu na obalu. Nechte fusilli důkladně okapat v cedníku, propláchněte studenou vodou a znovu je nechte okapat. Přendejte těstoviny do velké mísy a dejte je stranou.
- Zabalte špenát do papírových utěrek a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Nadrobno ho nakrájejte a přendejte ho do mísy. Odstraňte slupku z klobásy. Přidejte maso z klobásy a 2 lžíce parmazánu. Osolte a opepřete. Směs promíchejte rukama. Z klobásové směsi vytvarujte kuličky. Na jednu kuličku je zapotřebí 1 lžička klobásové směsi. Naskládejte kuličky v jedné vrstvě na pečicí plech. Postup opakujte, dokud nezpracujete veškerou klobásovou směs. Pečte 12–15 minut, dokud masové kuličky nebudou propečené.
- V pánvi s těžkým dnem ohřejte na střední teplotu olivový olej. Přidejte cibuli a smažte ji zhruba 4 minuty, dokud nezesklovatí. Přidejte česnek a smažte ještě zhruba 1 minutu, dokud česnek nezměkne. Přidejte kuřecí vývar, rajčata se šťávou a rajský protlak. Zvyšte teplotu na střední až vysokou úroveň a směs přiveďte k varu. Pak teplotu zmírněte na nízkou úroveň a pomalu vařte zhruba 15 minut, dokud vývar nezhoustne. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte masové kuličky a těstoviny a vařte zhruba 2 minuty, dokud se všechny přísady neprohřejí. V malé misce smíchejte ricottu, mozzarellu a zbylé 3 lžíce parmazánu. Přidejte bazalku a pepř.
- Nandejte polévku naběračkou do mělkých misek nebo hlubokých talířů a navrch dejte vrchovatou lžíci ricottové směsi. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Polévka vydrží v lednici až 2 dny. Ohřejte ji v hrnci na střední teplotu a podle potřeby přidejte vývar. Masové kuličky je možné vytvarovat předem. V lednici vydrží do druhého dne a v mrazáku až 1 měsíc. Když mrazíte masové kuličky, naskládejte je v jedné vrstvě na plech, dejte je nejméně na 2 hodiny do mrazáku a potom je přendejte do uzavíratelného plastového sáčku. Kuličky rozmrazte přes noc v lednici a upečte je podle návodu. Poleva z ricotty vydrží v uzavřené nádobě v lednici až 4 dny.