Suroviny
- tyrolský uzený špek 150 g
Domácí bešamel
- plnotučné mléko 1 litr
- cibule (malá ) 1 ks
- bobkový list 1 ks
- máslo 65 g
- hladká mouka 65 g
- muškátový oříšek (čerstvě strouhaného ) špetka
- sůl 1/2 lžičky
- bílý pepř špetka
Dokončení
- bazalka 3 hrsti
- oregano 1 lžička
- gorgonzola 150 g
- parmazán 280 g
- mozzarella 2 ks
- těstoviny (čerstvé plátky těstovin na lasagne) 250 g (nebo 100 g sušených plátků těstovin)
- sýr (sýr Parmigiano-Reggiano) 200 g (na zasypání)
- bazalka (na ozdobu)
- čerstvě namletý pepř špetka
Postup přípravy
- Tři nebo čtyři plátky špeku si nechte v celku na ozdobu a zbytek nakrájejte na čtverečky.
- Na lžíci olivového oleje ho orestujte dozlatova a nechte stranou zchladnout. Bazalku nasekejte nahrubo.
- Parmazán nastrouhejte najemno, gorgonzolu nakrájejte na větší kostičky a mozzarellu natrhejte na proužky.
- Bešamel: Cibuli oloupejte a spolu s bobkovým listem vložte do rendlíku, zalijte mlékem a pomalu začněte ohřívat.
- Prohřívejte těsně pod bodem varu asi 5 minut. Mléko tak perfektně nasákne ostatní chutě. Poté přeceďte a nechte stranou vychladnout.
- V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání smažte 45 vteřin. Nesmažte mouku déle, mohla by zhnědnout a bešamel už by nebyl typicky bílý.
- Hrnec sundejte z plotny a po částech přilévejte mléko. Energicky přitom šlehejte (ideální je na to omáčková metla či ta klasická), dokud nebude omáčka úplně hladká.
- Vraťte zpět na plotnu, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Pak teplotu stáhněte na minimum a vařte 20 minut. Omáčku občas promíchejte odspodu, kvůli mouce se bude hodně přichytávat.
- Výsledkem by měla být hladká lesklá omáčka, kterou na závěr dochutíte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Takto připravený bešamel smíchejte s polovinou strouhaného parmazánu, gorgonzolou a za stálého míchání na středním plamenu nechte v omáčce sýr rozpustit. Přidejte bazalku, oregano a pepř.
- Těstoviny: Pamatujte si, že čerstvé těstoviny jsou prostě vždycky nejlepší. Těstoviny povařte jen asi 1 minutu v hodně osolené vodě (je nutné přidržet je u dna) a pak je vhoďte do mísy s ledovou vodou.
- Zastavíte tím proces měknutí, těstoviny totiž změknou ještě v troubě při pečení. Chladné pláty těsta vyskládejte na sebe na talíř.
- Pokud se rozhodnete udělat těstoviny sušené, kupte takové, na kterých je nános mouky – nejsou žluté, ale spíš do bíla a jejich povrch je spíš hrubší, je to záruka kvality.
- Těstoviny vařte ve velmi slané vodě, dokud nebudou ve středu ještě lehce syrové, a pokračujte stejně, jako když používáte čerstvé.
- Dokončení: Troubu předehřejte na 180 °C. Do zapékací mísy vložte pláty těsta tak, aby pokryly dno. Na těsto rozetřete část sýrové omáčky, rovnoměrně posypte parmazánem, natrhanou mozzarellou a navrch rozprostřete špek.
- Pokračujte, dokud nemáte v zapékací míse ideálně 4 vrstvy (záleží, jak velkou a vysokou mísu použijete). Poslední pláty těstovin potřete sýrovou omáčkou, posypte parmazánem a navrch položte celé kousky špeku.
- Nechte v troubě zapékat asi 30 minut. Povrch by měl být hezky zlatavý.
- Při servírování můžete lasagne ozdobit čerstvou bazalkou.