Suroviny
- žampióny 200 g
- červená čočka 150 g
- Šalotka 1–2 ks
- olivový olej nebo přepuštěné máslo
- plechovka drcených rajčat
- rajčatová štáva 1/2 l
- Bobkový list
- Tymián
- mletý pepř
- Sůl
- Česnek 2–3 stroužky
- omáčka tamari 2 lžíce
- kus strouhaného celeru
- mrkev, nastrouhaná 1 ks
Bešamel
- Máslo 2 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- Smetana 250 ml
- lahůdkové droždí 1 lžíce
- Sůl
- šťáva z citrónu
- Pepř
- Čedar 50 g
Poslední vrstva
- Čedar 200 g
- Mozzarella 400 g
- těstoviny lasagne (čerstvé nebo koupené sušené)
Těstoviny si můžete koupit již hotové – buď čerstvé, nebo sušené. Se sušenými to trvá déle, jelikož se musí předem uvařit, tak na to nezapomeňte!
Recept
Cuketové lasagne
Lasagne se obvykle plní hovězím masem, ale zavrhovat je nemusí ani vegetariáni. Stačí poupravit náplň a maso vyměnit třeba za cuketu.
Postup přípravy
- Neprve si uvařte omáčku. V kastrolu na tuku osmahněte postupně nastrouhaný celer, mrkev, šalotku, česnek a přidejte nadrobno nakrájené žampiony a červenou čočku.
- Osolte, opepřete a spolu s bobkovým listem, tymiánem a drcenými rajčaty chvilku poduste. Přilijte rajčatovou omáčku a ochuťte omáčkou tamari. Popřípadě dosolte a opepřete.
- Teď si nachystejte bešamel. V kastrolku si z másla a mouky udělejte světlou jíšku, pomalu vlijte smetanu, osolte a za neustálého míchání přiveďte k varu a chvilku povařte.
- Ochuťte pepřem, lahůdkovým droždím, citronem a přisypte čedar. Bešamel má být jemný a hladký.
- Vymažte zapékací misku máslem. Nejprve začněte omáčkou, na ni dejte bešamel, pak lasagne a tak postupně prokládejte a jako poslední přidejte omáčkou, na kterou nasypte strouhaný sýr a poklaďte nakrájenou mozzarellu.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, do mírného zhnědnutí sýru.