Suroviny
- žampiony 200 g
- červená čočka 150 g
- šalotka 1–2 ks
- olivový olej (nebo přepuštěné máslo)
- drcená rajčata 1 plechovka
- rajčatová šťáva 1/2 l
- bobkový list
- tymián
- černý mletý pepř
- sůl
- česnek 2–3 stroužky
- tamari (omáčka) 2 lžíce
- celer (strouhaného) kousek
- mrkev (nastrouhaná) 1 ks
Bešamel
- Máslo 2 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- smetana 250 ml
- lahůdkové droždí 1 lžíce
- sůl
- citronová šťáva 1 ks
- pepř
- čedar 50 g
Poslední vrstva
- čedar 200 g
- mozzarella 400 g
- lasagne (čerstvé nebo koupené sušené)
Postup přípravy
- Neprve si uvařte omáčku. V kastrolu na tuku osmahněte postupně nastrouhaný celer, mrkev, šalotku, česnek a přidejte nadrobno nakrájené žampiony a červenou čočku.
- Osolte, opepřete a spolu s bobkovým listem, tymiánem a drcenými rajčaty chvilku poduste. Přilijte rajčatovou omáčku a ochuťte omáčkou tamari. Popřípadě dosolte a opepřete.
- Teď si nachystejte bešamel. V kastrolku si z másla a mouky udělejte světlou jíšku, pomalu vlijte smetanu, osolte a za neustálého míchání přiveďte k varu a chvilku povařte.
- Ochuťte pepřem, lahůdkovým droždím, citronem a přisypte čedar. Bešamel má být jemný a hladký.
- Vymažte zapékací misku máslem. Nejprve začněte omáčkou, na ni dejte bešamel, pak lasagne a tak postupně prokládejte a jako poslední přidejte omáčkou, na kterou nasypte strouhaný sýr a poklaďte nakrájenou mozzarellu.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, do mírného zhnědnutí sýru.
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Cuketové lasagne